Krečenje stabla voća se često radi u voćnjacima radi zaštite od štetočina i bolesti, ali također može da posluži i kao zaštita od mraza i opekotina od sunca.
Da bi se kreč zadržao što duže, važno je pravilno pripremiti stablo prije nanošenja kreča.
Prvo, uklonite sav stari kreč sa stabla i očistite ga od ostataka kore, mahovine i drugih nečistoća.
Obavezno orezivanje stabala
Potom, obavezno izvršite orezivanje stabla, kako biste uklonili sve oštećene, suhe ili trule grane.
Nakon što ste pripremili stablo, nanesite tanki sloj kreča po cijeloj površini debla do prvih razgranjenja.
Preporučuje se nanošenje kreča uveče, nakon zalaska sunca, jer tada nema jakog sunca koje bi moglo isušiti kreč prije nego što se dobro osuši.
Ako želite da kreč ostane duže, preporučuje se dodavanje dodatnih sastojaka u smjesu kreča, kao što su sumpor ili bakar.
Aditivi pomažu
Ovi aditivi pomažu da se kreč bolje pričvrsti na stablo i da se duže zadrži na njemu, a uz to imaju fungicidno i insekticidno djelovanje.
Konačno, važno je napomenuti da će vrijeme trajanja kreča zavisiti od mnogih faktora, uključujući vremenske uvjete, količinu kiše i sunca koju stablo dobiva, kao i starost i vrstu stabla.
Stoga, redovno provjeravajte stabla i nanosite novi sloj kreča kada primjetite da se stari kreč počinje ljuštiti ili gubiti svoju bijelu boju.
Izvor: Agrosavjet