spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Vlada ograničila povećanje cijena električne energije gospodarskim subjektima

- Oglasi -
- Oglasi -

Na prijedlog Nermina Džindića, ministra energetike, rudarstva i industrije Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o ograničavanju povećavanju cijene električne energije za gospodarske subjekte za narednu godinu. 

Razlog za donošenje odluke je taj što je Elektorprivreda BiH počela slati gospodarskim subjektima ugovore veće od 500 do 800 posto. Ovim prijedlogom Džindića koji je usvojila Vlada FBiH, cijena električne energije će biti ograničena do 20 posto.  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ograničava tijekom 2023. godine povećanje cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže, navodi se u ovoj odluci Vlade. Podsjećanja radi, Parlament je usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji koji je stupio na snagu dana 6.1. 2022. godine. 

- Oglasi -

Radi se o zakonu kojim je data mogućnost privremene regulacije cijena električne energije, na način da: “… ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije na način da se cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca poveća za više od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu, Vlada Federacije je u obavezi da posebnom odlukom ograniči porast cijene opskrbe električnom energijom do 20 posto maksimalno, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.” S tim u vezi, Vlada Federacije BiH je početkom 2022. godine, na 237. hitnoj sjednici donijela “Odluku o ograničavanju povećanja cijena opskrbe električnom energijom”, a kojom je tijekom 2022. godine ograničila povećanje cijena opskrbe električnom energijom za kvalificiranog kupca do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se isto odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

- Oglasi -

Pored navedenog, prethodnom Odlukom, Vlada Federacije BiH je bila zadužena da nakon proteka vremena od 3 mjeseca napravi analizu efekta, te predloži eventualno neke korekcije i dostavi Parlamentu Federacije BiH na raspravu i izjašnjenje. Vlada Federacije BiH je razmatrala i prihvatila Informacije FMERI o efektima primjene Odluke, te je bila zadovoljna efektima primjene iste. Kako se situacija u odnosu na period kada je donesena navedena/važeća Odluka nije promijenila, predlaže se donošenje nove Odluke i za 2023. godinu. Važno je napomenuti da je donošenje predmetne Odluke podržano je od strane Udruženja poslodavaca. Imajući u vidu navedeno predlaže se da Vlada FBiH donese Odluku u predloženom tekstu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorAvaz.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.