viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.11.20 @ 10:08

Blagdan Svete Katarine (Svete Kate) slavi se 25.11., a prema pučkom kalendaru označavao je posljednje dane jeseni i početak zime.

Od Svete Kate počinju pripreme za Božić i već se potiho pjevaju božićne pjesme, a Advent počinje tek koji dan kasnije.

OGLAS

Najpopularnija meteorološka izreka koja spominje ovu sveticu vezuje je uz snijeg jer obično je ovo doba znatnijeg pogoršanja vremena i osjetnog zahlađenja: “Sveta Kata, snijeg na vrata” (ili u nekim krajevima “Sveta Kata, snijeg za vrata”).

OGLAS

Prema narodnoj predaji Katarina Aleksandrijska je bila učena ljepotica koja se suprostavila caru Maksiminu II i njegovoj želji da iskorijeni sve kršćane u Aleksandriji. Car je okupio najučenije filozofe da mladu ljepoticu odvrate od vjere, što oni nisu uspjeli i bili su pogubljeni. Katarina je bačena u tamnicu i mučena glađu koju preživi zahvaljujući pruženoj pomoći od anđela. Za to vrijeme na kršćanstvo je preobratila i carevu suprugu.

OGLAS

Pobješnjeli car naredio je da se pobiju svi kršćani osim Katarine od koje on zatraži brak i odbacivanje vjere. Katarina na brak nije željela pristati.

​Koja je legenda o najrazvijenijoj svetici?

Sveta Katarina je od vrhunskih umjetnika primila izvanrednu počast koji ju prikazuju kao kraljevnu okrunjenu ružama sa palmom u ruci, knjigom uz strahovito mučilo kotača s bodežima ili ipak prstenom kao simbol njezine zaruke s Kristom.

Ukoliko vam ove godine ne donese snijeg, neka vam donese mnogo hrabrosti kada god bude trebalo te svim Katarinama, Katama i Katicama želimo sretan imendan.

Oglasi
LM