viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.07.21 @ 13:32

Dokumentarni film „Praznine“ bavi se temom stradanja djece u bosanskohercegovačkom ratu, s posebnim osvrtom na stradanje osmero djece iz Viteza, poznatijem kao „viteška osmica“.

STRUČNI ŽIRI FONDACIJE ZA KINEMATOGRAFIJU FBIH OCIJENIO JE PROJEKT DOKUMENTARNOG FILMA „PRAZNINE” AUTORICE ANELE KRIŽANAC IZ TRAVNIKA NAJBOLJIM OVOGODIŠNJIM PRIJAVLJENIM PROJEKTOM!

OGLAS

Da su projekti hrvatskih autora u FBiH konačno adekvatno priznati, pokazuju i drugi projekti hrvatskih autora koji su aplicirali na natejčaj Fondacije za kinematografiju. Tako je zadovoljavajućim ocijenjen i projekt dokumentarnog filma „Zidine“ autora Ive Čolaka, koji tematizira stradanje hrvatskih logoraša u prethodnom ratu. Zidine su dobile 40.000 KM.

OGLAS

Da se radi o vrijednom uspjehu projekata hrvatskih autora iz BiH potvrđuju i informacije iz same Fondacije koje kažu da je ove godine Fondacija raspolagala sa najmanjim proračunom ikada. Istovremeno, ove godine žiri je morao pročitati i ocijeniti čak 69 projekata što je daleko više nego ikad prije.

OGLAS

Na kraju, čak 39 projekata je ostvarilo pravo na iznose koje su aplicirali u cijelosti ili djelomično.

Ogroman, ako ne i dominantan udio u dodijeljenim sredstvima čine debitantski filmovi što je značajan zaokret u odnosu na praksu prethodnih godina. Na ovaj način Fondacije je odlučila otvoriti svoja vrata mladim i neafirmiranim autorima kako bi realizirali svoje projekte.

Ova okolnost očito je pogodovala i hrvatskim autorima koji će u narednom periodu imati novac realizirati čak sedam filmskih projekata.

Na kraju treba spomenuti da je Upravni odbor fondacije sa 2000 KM sufinancirao projekt Zaštite i prezentiranja arhivske i filmske građe Udruge umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO.

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju čine Antonio Beus, predsjednik i Emir Hadžihafizbegović i Milan Trivić, članovi.

Oglasi
LM