viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.21 @ 22:33

Župa Sv. Josipa u Zenici u sklopu priprave za proslavu patrona u nedjelju, 14. ožujka organizirala je koncert „Stabat Mater“ posvećen svim žrtvama koronavirusa, liječnicima i medicinskom osoblju, pripadnicima MUP-a, migrantima i zatvorenicima.

Koncert je održan pod generalnim pokroviteljstvom predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare koji je u prigodnom govoru čestitao organizatorima na ideji i organizaciji ovog koncerta, te zahvalio na pozivu da bude dio projekta punog snažne simbolike poruka u vremenu velikih iskušenja za svakog čovjeka, svako društvo, ali i za cijelo čovječanstvo.

OGLAS

„Nadam se da svi shvaćamo važnost funkcioniranja svakog dijela sustava društva, a i kako su nam važni kako bi sačuvali život, zdravlje i kako su važni svi dijelovi sustava pa i koliko je važna sposobnost rukovoditelja ali i odgovornost svakog pojedinca. Turbulentno vrijeme traži obnovu temeljnih ljudskih vrijednosti, sagledavanje sebe i odnosa i odgovornosti prema drugima u suočavanju sa novim normalnim vremenom. Samo je ljubav svevremena, a koju večeras doživljavamo kroz patnju plačuće majke koja žali svog raspetog sina. Svaka nota ispjevana i odsvirana večeras, zajedno sa svim molitvama izrečenim u ovoj crkvi svetog Josipa, neka ponese utjehu za osobe u patnji i ohrabrenje za sve koji skrbe za njih i potakne na više ljubavi i odgovornosti svakog čovjeka u postupanju prema drugima“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

OGLAS

Auditoriju se obratio i vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić koji je i sam podržao održavanje koncerta.
„Drago mi je da se to događa u Zenici, kako bi iz ovog grada bila poslana plemenita poruka duhovno-kulturnog događanja. Nalazimo se u crkvi Sv. Josipa čiji ćemo blagdan uskoro slaviti, pa neka zaštitom ovoga sveca budu obuhvaćene sve obitelji, svi radnici, a na poseban način oni kojima je ovaj koncert posvećen“, rekao je kardinal Vinko uz poruku: „U ovom ozračju koronavirusa neka se razbija strah koji se u javnosti nameće i neka se nadvije istinska ljubav za čovjeka, za život za ono što oplemenjuje čovjeka i vraća mu nadu.”

OGLAS

Župnik don Davor Topić poručio je da je Stabat mater glazbeno djelo nadahnuto patnjom majke koja gleda umiranje svog nevinog sina.
„Ne možemo zamisliti život bez patnje, ali ju možemo ublažiti osjetljivošću za patnju drugih. Imamo odgovornost da ovaj naš aktualni povijesni trenutak krize, neizvjesnosti, pandemije prigrlimo kao izazov započeti zajedno stvarati jedan bolji svijet.” Također je napomenuo kako su mu inspiracija za organizaciju koncerta bile i riječi pape Franje iz enciklike Fratellitutti u kojima je među ostalim poručio da je put za oporavak svijeta biti tu jedni za druge u boli i u nevolji, trpjeti zajedno s drugima, brinuti se i vidati rane.

Poštujući sve epidemiološke mjere u crkvi je bilo prisutno 30 gostiju, a nastupili su: Komorni gudački orkestar uz sudjelovanje solistkinja: Katarine Kikić i Monije Jarak Mikulić pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića.

Oglasi
LM