viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.02.21 @ 18:26

Kako bi žena imala zavidne manire važno je da poštuje pravila bontona i postane primjer drugim ženama.

Kada imate goste, ako su vaši gosti na poklon donijeli hranu ili piće, stavite ih na stol gdje ih svi mogu probati. Utišajte mobitel i ostavite ga u džepu ili torbici dok ste u društvu, pokušajte ga ne stavljati na stol. Nije pristojno ignorirati ljude oko sebe, čak i ako vam to nije namjera.

OGLAS

U restoranu, ako je jako vruće, nemojte se hladiti mašući salvetom. Samo recite konobaru da nemate dovoljno svježeg zraka i zamolite ga da uključi klima uređaj. Ako nosite torbu sa sobom stavite je na stolicu pored vas ako je slobodna, ili sebi u krilo pa je pokrijte salvetom dok jedete.

OGLAS

Držanje torbe na stolu ili podu nije po bontonu. Ponašanje za stolom, ne stavljajte kašiku za juhu na stol tijekom večere ili nakon nje. Ostavite kašiku u posudi. Kada držite šoljicu čaja ili kave, držite je tako što ćete samo kažiprst provući kroz dršku.

OGLAS

Nepristojno je napuniti samo sebi čašu. Prvo pitajte hoće li osoba koja sjedi do vas dopunu. Nemojte dugo trajati kako bi odabrali najbolji komad hrane na tanjuru. Uzmite najbliži komad.

Kada ste na poslu, nije kulturno šminku, torbicu ili šešir staviti na radni stol. Nađite drugo mjesto za to. Kada dama uđe u vozilo, ne bi trebala kročiti prvo nogom u njega. Trebala bi sjesti na rub sjedala i zatim uvući noge u vozilo
Kada izlazi iz vozila, treba staviti noge na cestu, a zatim ustati.

Žena uvijek prva pruža ruku muškarcu. Također, starija osoba prvo nudi ruku mlađoj, obrnuto je znak nepoštovanja.

Ukoliko šetate ulicom s prijateljicom ili s bilo kim drugim, a ona sretne i pozdravi nekog prolaznika i vi treba da ga pozdravite.

Kada je riječ o razgovoru sa ljudima, prava dama nikada neće upadati drugima u riječ, čekat će da završe svoje izlaganje, a zatim reći svoje mišljenje, ne vrijeđajući tuđi stav.

Također, prava dama na kompliment odgovara sa hvala. Ako na rečenicu “Prelijepo izgledate” odgovorite znam, ostavit ćete utisak prepotentne osobe sa previsokim mišljenjem o sebi.

Kada pogriješite, ispričajte se, to je odlika lijepo odgojene osobe, bilo da je u pitanju muškarac ili žena.

Što se tiče dolaženja na sastanke, uvijek dođite na vrijeme i ispunjavajte obveze u predviđenom roku, osim što će za vas svi imati samo riječi hvale, tako ćete i ispoštovati tuđe i svoje vrijeme.

Smisao za humor je dobrodošla osobina, ali prava dama ne ismijava nikoga, šalite se isključivo na svoj račun.

Kada je riječ o izgledu, uvijek budite obučeni u skladu sa prilikom. Diskretna i nenapadna šminka odlika je prave žene sa stilom.

Podrazumijeva se, kada zijevate ili kašljete da obvezno stavite ruku na usta, a ono što malo tko zna jeste da bonton strogo zabranjuje poštapalicu nazdravlje. Na taj način se samo skreće pažnja na to i čini da se osoba koja je kihnula osjeća neprijatno.

Pozdravite svakog susjeda koji živi u vašoj zgradi. Ljubaznost i osmijeh uljepša dan i vama i njemu. Starije osobe persirajte u svakoj prilici, izuzev kada ona insistira da to ne radite, a svaki put kada uđete u zatvorenu prostoriju skinite šešir ili kapu.

Što se tiče infomacija o bivšem mužu, nekadašnjoj prijateljici ili bivšoj firmi, sve negativno zadržite za sebe. U suprotnom ćete ispasti samo tračara koja ne zna da čuva tajnu, a natjerat ćete ljude i da se zapitaju kakva ste vi to osoba kada ste bili u takvim okruženjima.

Jedna dama nikada neće baciti smeće na ulici, sačuvajte otpatke u torbi dok ne naiđete na prvu kantu.

Što se tiče komunikacije preko poruka, nikada ne pišite velikim slovima, to se smatra nepristojnim, jer liči na vikanje.

I najvažnije pravilo i za dame i za džentlmene, poštujte druge i bit ćete poštovani.

Oglasi
LM