viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.03.23 @ 21:10

Večeras je na Svjetski dan poezije (22.3.2023.) u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” podružnica u Vitezu održana večer poezije i darivanja knjiga za osnivanje međunarodne biblioteke poezije, koja nosi naziv ,,Anka Topić”.
Viteška Napretkova podružnica već nekoliko godina priprema projekt utemeljenja jedne specijalizirane biblioteke poezije, koja bi u projekcijama kreatora trebala biti najbogatija knjigama poezije pjesnikinja i pjesnika u Jugoistočnoj Europi, a večeras su simbolično obznanjene namjere konkretnom akcijom darivanja knjiga za biblioteku poezije, koja će nositi ime po pjesnikinji Anki Topić, prvoj ženi koja je objavila knjigu poezije u Bosni i Hercegovini, a koja je živjela u Vitezu i sahranjena je u groblju Krušćica.

U programu su večeras sudjelovali pjesnici iz okruženja Ensar Bukarić, Ozrenka Fišić, Božena Volić, Ermin Čelenka, Dragica Gerin i Ivan Volić, koji su govorili svoje stihove, a mogli su sudjelovati samo oni koji su darovali najmanje jednu knjigu poezije. Svi nazočni su ozbiljno, ali i dobronamjerno shvatili ovaj zadatak te je za međunarodnu biblioteku poezije simboličnog naziva Anka Topić, prikupljeno preko 100 knjiga. Organizatori su posebno prihvatili knjige poezije za djecu i knjige poezije žena.

OGLAS

Podsjećanja radi, HKD ,,Napredak” podružnica u Vitezu, prošle godine je posebnu pozornost posvetila poeziji za djecu, a ove godine je odlučila svoje djelovanje među osnovnoškolcima prošiti te uz pričanje i čitanje otvoriti vrata djeci da pišu poeziju, crtaju i pjevaju. U tijeku je i natječaj za pjesme među djecom osnovnih škola Lašvanske doline, a isto tako i za likovne radove kojima se oslikavaju motivi iz pjesama za djecu. Naravno, Napredak je odlučio uključiti i više dječjih zborova i orkestara te će povodom Međunarodnog dana dječje knjige, a bit će to 4. travnja 2023. godine organizirati dodjelu nagrada za najbolje literarne i likovne radove. U tijeku je i aktivnost s predškolskom djecom i nižim razredima osnovnih škola, koju Napredak provodi pod nazivom ,,Pričaj mi priču”.
U večerašnjem programu su sudjelovali i najmlađi Napretkovci dječji zbor HKD ,,Napredak” Vitez, kojega vodi profesorica Željka Zekić, kao i mali Napretkovi harmonikaši zajedno sa učenicama OGŠ Jakova Gotovca područni odjel Vitez.

OGLAS

Iz Napretka pozivaju roditelje, skrbnike, bake, djedove, kao i odgajatelje i prosvjetne djelatnike da prate pozive te dovode djecu na ove zabavne, ali i edukativne aktivnosti u prostorije HKD ,,Napredak” Vitez.

OGLAS
Oglasi
LM