viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.07.20 @ 17:19

Prvi uvjet zaštite od širenja pandemije COVID-19 jest održavanje fizičke udaljenosti od drugih ljudi. To izravno ugrožava opstanak žive kulture, njezinu praksu, ponovno stvaranje i dijeljenje.

Članovi CIOFF-a BiH pronašli su način za ublažavanje učinaka pandemije na određene oblike žive baštine, poput pjevanja i plesa. Primjeri za to su izdvajanje pjevačke skupine od zajednice, na izolirana nenaseljena područja za praksu tradicionalnog pjevanja. Ostali primjeri su učenje daljinskog pjevanja, igranja i plesa putem digitalnih platformi.

OGLAS

Ovo je udruženje iskoristilo vrijeme pandemije za realizaciju započetih projekata, ali za koje prije nisu imali dovoljno vremena.

OGLAS

Prvi projekt, izložba tradicionalnih glazbenih instrumenata u BiH, pokrenuta je od strane njihove omladinske sekcije i dio je međunarodnog projekta CIOFF®. Mladi su dovršili prikupljanje podataka o glazbenim instrumentima, fotografiranje i snimanje zvuka koji se može čitati putem QR koda. Uz pomoć Društva za DTKB, također člana CIOFF-a BiH, obradili su podatke i postavili izložbu. Izložba se može pogledati ovdje .

OGLAS

Drugi projekt je digitalizacija elemenata žive baštine koju prakticiraju na festivalima folklora CIOFF®. CIOFF® je izgradio sustav izvještavanja o folklornim festivalima, njihovim organizatorima i folklornim skupinama koji nastupaju na tim festivalima. Ali sadržaji prikazani na tim festivalima, elementi kulturne baštine, ostaju nevidljivi. Zadatak ovog projekta, zajedničkog projekta CIOFF® sekcije BiH i Društva za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine, je sadržaj predstaviti na folklornim festivalima kako bi bio vidljiv i dostupan širim masama.

Osim plesa, glazbe i pjevanja, tradicionalni zanati i umjetnosti, tradicionalna hrana, vještine, sport i usmena baština vježbaju se na festivalima CIOFF®. Iskoristili su vrijeme pandemije, kada nisu bili u mogućnosti obavljati uobičajene zadatke, kako bi izgradili platformu i postavili prve uzorke podataka koje su prikupili prošle godine na tri festivala.

Očuvanje kulturne baštine zaista jako značajno za razvoj same zajednice, stoga redakcija portala Viteški.ba želi CIOFF -u BiH mnogo sreće u budućem radu.

Oglasi
LM