viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.22 @ 21:05

U župnoj crkvi Sv. Josipa u Zenici, u večernjim satima, 13. ožujka, upriličen je koncert kao hvalospjev Stvoritelju i svemu stvorenomu i za mir na cijeloj planeti pod geslom “Tko izgubi vertikalu s Bogom, gubi sve i spreman je uništiti sve”.

Na koncert su se odazvali brojni uvaženi gosti među kojima: nadbiskup metropolit vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, koji je dan ranije liturgijski uveden u službu u sarajevskoj katedrali, vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, predstavnici diplomatskog kora na čelu s veleposlanikom R. Hrvatske Ivanom Sabolićem, predstavnici federalne, kantonalne, gradske i općinske vlasti, svećenici, redovnici, redovnice i drugi vjerski predstavnici. Nazočni su bili i članovi Eko foruma iz Zenice i drugi gosti.

OGLAS

Koncert su u cijelosti prenijeli: BHT1, RTV Zenica i RTV Herceg-Bosna. Kroz program je vodio urednik Redakcije religijskog programa BHT1 Haris Bilalović.

OGLAS

Nazočne je na početku podzravio župnik vlč. Davor Topić ističući da ovaj koncert želi biti „vapaj zemlje, koja jeca zbog zla koje joj nanosimo“. „Svjedoci smo ljudskog korijena u ovoj ekološkoj krizi, te toga želimo postati svjesni. Dragocjen je doprinos pape Franje u tom procesu, a posebno njegovo učenje o cjelovitoj ekologiji, kao ključu za prevladavanje moderne ekološke krize. Ljudski život temelji se na tri tijesno povezana odnosa: s Bogom, s bližnjima i sa Zemljom“, kazao je vlč. Topić podsjećajući na riječi Svetoga Oca da „okoliš nije samo ono što nas okružuje već i veze koje postoje između prirode i ljudi, a priroda nije nešto odvojeno od nas, već smo njezin sastavni dio i stalno komuniciramo“.

OGLAS

„U ovoj istini pronalazimo izazov za svoj život, za naše bosansko-hercegovačko društvo. Naša snaga, nalazi se upravo u tom zajedništvu u tim pravim odnosima. Jer ovo obilježje prirode je u biti odnos uzajamne povezanosti i model je za svako društvo. Upravo ova skrb za prirodu treba nam biti poziv i izazov, jer ona u sebi uključuje sposobnost za dijalog, suživot i zajedništvo“, rekao je župnik Davor podsjećajući da Sveti Otac poziva na ekološko obraćenje i odgoj. Izrazio je želju da koncert bude Hvalospjev Bogu Stvoritelju i svemu stvorenomu i da dožive milost obraćenja i ljepotu svega stvorenoga. Podsjećajući na aktualne trenutke „europskoga mraka uzrokovanog ratom u Ukrajini“, poželio je da „koncert postane molitva za mir na cijeloj planeti“ te zahvalio svima, a posebno orkestru iz Mostara i koncert majstoru prof. Jovanu Bogosavljeviću.

Dobrodošlicu je također poželio i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona dr. Spahija Kozlić. Zahvalio je župniku za organizaciju „ove lijepe priče koja govori o pticama, ljudima i prirodi“ dodajući da se ona može najbolje ispričati glazbom kao univerzalno razumljivim jezikom, javila je KTA.

Pozdravnu riječ „u Božjem i vjerničkom domu crkvi Sv. Josipa“ uputio je i pokrovitelj, predsjednik Federacije BiH Čavara te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u organizaciji koncerta. Poželio je da koncert donese mir u srca svih te da budu nositelji mira.

Nazočne je pozdravio i nadbiskup Vukšić koji je pokazao svijeću s likom Srca Isusova napominjući da su mu tu svijeću darovale sestre karmelićanke u Sarajevu koje je nedavno pohodio u njihovu samostanu. Kazao je da te kontemplativne sestre svakodnevno šire svoje ruke na molitvu Bogu za mir u svijetu. „Neka u sva četiri godišnja doba, svakog dana, na sve četiri strane svijeta bude mir i blagostanje i sloga među ljudima. Neka to bude naša zajednička molitva večeras nas ovdje“, poželio je nadbiskup Tomo te zapaljenu svijeću stavio na vidno mjesto da gori tijekom koncerta kao izraz molitve Srcu Isusovu za ljubav i mir u svijetu. Podsjetio je da je na istom mjestu, 14. ožujka 2021. organiziran i koncert Stabat Mater posvećen svim žrtvama koronavirusa, liječnicima i medicinskom osoblju, pripadnicima MUP-a, migrantima i zatvorenicima.

Nakon koncerta nazočni su pošli u obližnji dom Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije gdje je otvorena izložba na temu Priroda u organizaciji Autocentra Ovnak iz Viteza. Izložbu je otvorio gospodarstvenik iz Ovnaka Dragan Kafadar.

Nakon otvorenja izložbe uslijedilo je zajedničko druženje uz domjenak.

Simfonijski orkestar iz Mostara odsvirao je Četiri godišnja doba čuvenog A. Vivaldija, a pokrovitelj koncerta bio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Oglasi
LM