viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.03.24 @ 13:39

U utorak, 19. ožujka, u samostanu Sv. Josipa u Vitezu sestre Služavke Malog Isusa Sarajevske provincije proslavile su patron istoimenog samostana i kapelice.

Misu je predslavio pomoćni vrhbosanski biskup u miru mons. Pero Sudar u koncelebraciji s župnim vikarom u Vitezu fra Milom Beljom. Na samom početku s. M. Kristina Adžamić, zamjenica i savjetnica, u ime provincijske glavarice s. M. Ane Marije Kesten izrazila je dobrodošlicu biskupu te sestrama i vjernicima želeći svima Božji blagoslov po zagovoru Sv. Josipa.

Oglas

U svojoj propovijedi biskup Sudar progovorio je o veličini Sv. Josipa. “Svi velikani svijeta imaju iza sebe puno velikih djela, puno su toga pisali i po tome postali poznati. Sveti Josip nije napravio nikakva velika djela, nije puno govorio i o njemu nemamo ništa zapisano, a svejedno je veliki čovjek. On je bio velik u ljubavi. Prema židovskom zakonu, Josip je trebao prijaviti Mariju kada je saznao da je trudna i tada bi bila osuđena na smrt kamenovanjem, a on bi kao njen muž trebao prvi baciti kamen. No, Josip iako je vršio sav zakon, nije mogao to učiniti Mariji jer ju je volio. Josip se tada našao u velikoj muci i poput brojnih vjernika koji kada se nađu u tjeskobi traže pomoć od Boga, sam zavapio ‘Bože moj, što ću?’. Bog nije ostao gluh na njegove molitve i u snu mu progovara ‘Ne boj se'”, kazao je mons. Sudar, napominjući kako se iz ovoga primjera vidi kakva je ljubav – ona ne osuđuje. Istaknuo je kako “i nama Bog govori da se ne trebamo bojati nego da budemo hrabri poput Josipa uzeti svoj križ i sve svoje teškoće nositi s Bogom”.

Na samom kraju euharistije okupljeni su vjernici pozdravili Gospu moleći molitvu Anđeo Gospodnji koju je predmolila djevojčica Tamara iz vrtića Sveti Josip. Nakon mise druženje je nastavljeno oko obiteljskog stola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za samo slavlje svetkovine zaručnika Blažene Djevice Marije, sestre su se zajedno s vjernicima pripremale devetnicom. Kao bliža priprava služene su mise trodnevnice, a svakoga dana nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Mise trodnevnice predslavili su župni vikar župe Vitez fra Silvano di Benedetto, ravnatelj Katoličkog školskog centra Petar Barbarić u Travniku preč. Željko Marić te župnik fra Velimir Bavrka.

Oglasi
LM