viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.02.21 @ 16:51

Danas su u Sarajevu obavljeni razgovori izaslanstava HDZ-a i SDA o usvajanju Izbornog zakona i realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Predsjednici ove dvije stranke, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dali su izjave oko pitanja  izmjena Izbornog zakona BiH bez promjene državnog Ustava.

Kako je na press konferenciji rekao lider HDZ-a Dragan Čović, “crvena linija” za rješavanje ključnih pitanja je lipanj, te je uvjeren da će se već idućeg tjedna moći javnosti ponuditi rješenja i da je Federalnu vladu moguće riješiti do trećeg mjeseca, a Izborni zakon do četvrtog. “Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti kandidacijski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o cjepivima. Optimističan sam i već idućeg tjedna ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je riječ o BiH”, kazao je Čović.

OGLAS

Čović je dodao i da je današnji sastanak poslužio da idućeg tjedna imaju sastanak u vezi s Vladom Federacije. Naglasio je da će na stolu biti sva otvorena pitanja. Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je kako su razgovarali o formiranju radnih skupina koje bi radile na izmjenama Izbornog zakona BiH, formiranju vlasti u FBiH, ali i o europskom putu ove države. Izetbegović poručuje da Čović i on nisu ulazili u suštinu Izbornog zakona, nego su dogovarali sveoukupnu dinamiku izmjena. Formirana je radna skupina koja bi do kraja ožujka trebala završiti sve što se tiče ranijih dogovora između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koji nisu implementirani. Jedna skupina, koja se bavi samim izmjenama Izbornog zakona, je ranije formirana, a Izetbegović očekuje da do kraja travnja ta skupina definira model izmjena. Ova skupina će se pozabaviti i implementacijom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. “Ja nikada nisam rekao da su Hrvati manjina, Hrvati su ravnopravan i konstitutivan narod u BiH. Rekao sam da se dešava to da u Zastupničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom.

OGLAS

“Treća skupina će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, zajednički tim će raditi intezivno kako bi se stekli uvjeti za dobijanje kandidacijskog statusa, u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Izetbegović. Izetbegović očekuje da BiH kandidacijski status dobije do kraja 2021. godine

OGLAS
Oglasi
LM