viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.07.20 @ 20:59

Bosna Hercegovina neće nabavljati lijekove za liječenje oboljelih od koronavirusa kroz veliku europsku nabavku lijekova pokrenutu sredinom prošlog mjeseca jer nije dostavila podatke o svojim potrebama do trenutka raspisivanja nabavke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Europske komisije i Ministarstva vanjskih poslova BiH. Objašnjeno je da BiH, zbog složenosti našeg administrativnog sustava, nije na vrijeme poslala spiskove lijekova za europski javni poziv za nabavku lijekova za koje se smatra da pomažu u liječenju infekcije COVID-19. Znači li to da smo zakazali i na ovom testu ?

Zdravstvene ustanove objašnjavaju da imaju dovoljne količine dijela lijekova, uglavnom zahvaljujući donacijama ili nabavkama koje su same osigurale, ali da već izvjesno vrijeme ističu potrebe za trenutno najpopularnijim lijekom za liječenje oboljelih od koronavirusa – remdesivirom.

OGLAS

,,Lijekovi će se pojaviti u BiH onog trenutka kada sve procedure budu završene.”

Mjesec i pol kasnije, europski natječaj je raspisan, ali BiH u njemu ne sudjeluje.

OGLAS

Ana Pisonero, glasnogovornica Europske komisije, potvrdila je za da BiH nije iskazala zanimanje za nedavno objavljeni natječaj za nabavku lijekova.

OGLAS

,,BiH nije uključena u nabavku lijekova potrebnih za odjele intenzivne njege koja je raspisana 17. lipnja, niti je do sada izrazila zanimanje za predstojeću nabavku. Nabavka ostale opreme, poput testova i zaštitne medicinske opreme, još se razmatra. Ovo je bio jedini tender koji se odnosi na nabavku lijekova raspisan od travnja tekuće godine do danas”, kaže Pisonero.

Jedno ministarstvo, prebacuje krivnju i odgovornost na drugo.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH objašnjavaju da je BiH na poziv zakasnila zbog načina na koji bh. administracija funkcionira i činjenice da Europska komisija često ostavlja kratak rok za dostavu podataka.

,,Od zemalja, ugovornih strana, vrlo često se traži da dostave tražene informacije u veoma kratkom roku. S obzirom na posebitost BiH i podjelu nadležnosti po ovom pitanju, nadležnim institucijama u BiH je nekada veoma teško u predviđenom roku izvršiti predviđene konsultacije s nižim nivoima vlasti i dostaviti cjelokupan odgovor”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

BiH je do sada lijekove za liječenje oboljelih od koronavirusa osiguravala uglavnom zahvaljujući donacijama. A, neizvijesno je što će biti u buduće i kako će se državljani BiH liječiti.

Oglasi
LM