viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.01.22 @ 09:35

U ponedjeljak, 17. siječnja, održana je 18. sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u prostorijama Predsjedništva HNS-a u Mostaru.

Glavno vijeće je, nakon rasprave prihvatilo izviješće voditeljice Stručnog tima o tijeku izrade nacrta Nacionalne demografske strategije i revitalizacije. Članovi GV su u raspravi dali određene sugestije i prijedloge. Voditeljica stručnog tima Milićević je izvijestila da se u drugoj polovini veljače planira jedna konferencija na kojoj će biti govora o demografskoj revitalizaciji s posebnim akcentom na mlade.

Bariša Čolak, voditelj tima za pripremu Pravilnika o dodjeli priznanja i nagrada HNS-a,  podnio je Izvješće o dosadašnjem tijeku izrade Pravilnika. Glavno vijeće nakon rasprave, prihvatilo Izviješće uz prijedloge i sugestije stručnom timu za nastavak rada na nacrtu Pravilnika.

Glavno vijeće je informirano od članova Pregovaračkog tima o tijeku pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji su trenutno u tijeku. Izražena je puna podrška Pregovaračkom timu HNS-a na dosadašnjim aktivnostima i nastavku pregovora. Glavno vijeće HNS-a naglašavakako treba doći do izmjena Izbornog zakona sukladno temeljnom načelu Ustava,načelu konstitutivnosti i pune jednakopravnosti  sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Glavno vijeće osuđuje svaki pokušaj opstrukcije pregovora  Izmjena Izbornog zakona i pokušaj zadržavanja status quo zbog rizika nastavka i produbljivanja političke krize.Glavno vijeće očekuje da se kroz ograničene promjene Ustava  i Izbornog zakona implementiraju presuda Ustavnog suda B i H – U 23/14 i presuda Europskog suda za ljudska prava na način da se osigura legitimno političko predstavljanje sva tri naroda u institucijama Ustavom za to predviđenim a da se svim građanima omogući kandidiranje za sve izborne funkcije.

OGLAS
Oglasi
LM