viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.06.20 @ 14:36

U Franšiznom centru u Vitezu održana je 12. redovita sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS). Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o aktualnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na održavanje lokalnih izbora te pojedinostima oko Izbornog zakona i odnosu prema Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP BiH).

U uvodu današnje sjednice predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović upoznao je članove sa svim pojedinostima i potpisanim Sporazumima sa Strankom demokratske akcije (SDA) oko održavanju izbora u Gradu Mostaru te načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona koji se odnose na Dom naroda Federacije BiH i Predsjedništva BiH. Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela i mora biti zaštićeno kroz izmjene i dopune Izbornog zakona u sljedećem razdoblju uz njihovu potpunu implementaciju.

OGLAS

Predsjedništvo HNS pozdravlja potpisivanje dvaju Sporazuma hrvatskih i bošnjačkih političkih predstavnika oko održavanja izbora u Gradu Mostara i načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Potpisani sporazumi imaju ogromnu političku važnost za naredne korake i upućivanje prijedloga u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Legitimno predstavljanje je temelj konstitutivnosti kao natkrovljujućeg ustavnog načela. Predsjedništvo daje punu potporu implementaciji oba sporazuma kao nužnog iskoraka u riješavanju unutarnjih pitanja, ali i pojačanih aktivnosti na vanjskopolitičkom djelovanju prema Europskoj uniji.
Predsjedništvo HNS izražava punu podršku dužnosnicima stranaka okupljenih u HNS i zajednički nastup na lokalnim izborima u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen. Predsjedništvo HNS-a poziva na zajednički nastup svih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora kako bi zajednički spriječili disperziju glasova u tim sredinama i ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat te očuvali i ojačali položaj hrvatskog naroda.
Predsjedništvo HNS poziva na konačno rješavanje pitanja Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP BiH) i uspostavu njegove legalnosti u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima. Središnje izborno povjerenstvo kao institucija nadležna za provođenje izbora mora biti neovisna od političkog utjecaja i imati svoje zakonsko uporište s legalnim članovima koji ga čine.

OGLAS

Predsjedništvo HNS poziva na maksimalni angažman za predstojeće parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj kako bi Hrvati iz Bosne i Hercegovine i dijaspore imali svoj snažan glas u Saboru RH. Sve stranke okupljene u HNS jednoglasno su dale potporu listi Hrvatske demokratske zajednice za XI. izbornu jedinicu.

OGLAS

Predsjedništvo HNS usvojilo je inicijativu da se 10. lipanj proglasi Danom sjećanja na djecu koja su stradala u Domovinskom ratu, prisjećajući se time tragično stradale hrvatske djece u Vitezu, kao i drugim područjima u BiH.

Oglasi
LM