viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.09.21 @ 20:54

Jedino HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH s optimizmom najavljuju razgovore predstavnika triju naroda i političkih stranaka s dužnosnicima američke i administracije Europske unije o izmjeni Izbornog zakona. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je i visoki dužnosnik HDZ-a BiH i HNS-a, vjeruje da je dogovor moguć.

OGLAS

Večernji list: Čuli smo javno što su HNS BiH odnosno HDZ BiH raspravljali, no postoje li pozadinske informacije u procesu izbornih reformi?

Oglas

– Kod nas nema tajni takve vrste. Predsjednik Čović to vrlo transparentno predstavi javnosti. Zbog toga su, rekao bih, Hrvati u najvećoj prednosti u BiH jer ono što zagovaramo i za što se zalažemo svima je dobro znano. A to je naša domovina BiH, koja će biti uređena tako da se svi u njoj osjećaju dobrodošlima. Bilo da je riječ o konstitutivnim narodima, što je temeljni dio mirovnih sporazuma, ili svakom žitelju BiH.

Večernji list: Izmjene Izbornoga zakona! Gospodin Čović je rekao da ih valja očekivati krajem rujna uz niz susreta s dužnosnicima EU-a i SAD-a. On je vrlo često optimist. Jeste li vi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pitanje je može li čovjek živjeti bez optimizma, a posebno može li se baviti politikom ako ne vjeruje da je u stanju provesti reforme. Postavlja se pitanje zašto se netko time bavi. Ali, svejedno, zna se često komentirati optimizam koji ima predsjednik Čović. Ovoga puta taj je optimizam temeljen na informacijama kojima on raspolaže. Ponajprije stoga jer postoje određene naznake u međunarodnim krugovima da će se krajem rujna dogoditi pregovori o izmjenama Izbornog zakona na temelju provođenja presuda Ustavnoga suda i Suda iz Strasbourga. Ti bi razgovori trebali trajati nekih mjesec dana kako bi se došlo do određenih rješenja koja bi mogla stabilizirati odnose u BiH. Nakon toga mogli bismo reći da imamo pravnu državu.

Večernji list: Čime, po vašem mišljenju, treba rezultirati taj proces?

– Prije svega, treba eliminirati prijevare koje se događaju. Treba izbjeći mogućnost manipuliranja da netko tvrdi kako nije glasao za određenog kandidata, a onda popis 2013. otkrije svu enigmatiku oko toga. Ako ona i postoji. Uvijek treba ponavljati da se 96,3 posto stanovništva u BiH izjasnilo kao pripadnici konstitutivnih naroda odnosno 3,7 posto onih koji se nisu tako izjasnili. Ne može netko dobiti više stotina tisuća glasova na izborima od 3,7 posto stanovništva. Posljednjih godina ta se izborna prijevara razotkrila i sve više međunarodnih dužnosnika toga je svjesno. I visoki predstavnik rekao je kako jedan član bh. Predsjedništva nije izabran glasovima Hrvata pa je to onda izazvalo buru u Sarajevu.

Večernji list: Čemu treba zahvaliti da se na međunarodnoj sceni događa potpuni zaokret koji je, ponajprije, istaknuo visoki predstavnik Christian Schmidt?

– Dugotrajno vođenje jasne, otvorene i konstruktivne politike HNS-a BiH, a ponajprije HDZ-a i predsjednika Dragana Čovića, rekao bih, daje rezultate. To je BiH kao domovina Hrvata, jednakopravnost konstitutivnih naroda, kako stoji u temeljima Ustava i mirovnih sporazuma iz Washingtona i Daytona. To sada treba pretočiti u Izborni zakon. Pozicija je dodatno ojačana nakon presude Ustavnoga suda o legitimnom političkom predstavljanju. Nadam se da se gospodin Schmidt neće zadržati na ovome stajalištu te da će doslovno raditi na zaštiti BiH kao cjelovite i jedinstvene uz rješenja problema konstitutivnih naroda. Vidjeli smo da je u tome dobio apsolutnu potporu međunarodne zajednice, za razliku od Valentina Inzka koji je imao posve štetan i korumpiran odnos prema BiH. On je, primjerice, negirao odluke institucija BiH, Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje je stavljao izvan snage i tako omogućio nezakonito i nelegalno funkcioniranje vlasti u Federaciji BiH. Novi visoki predstavnik, kako je i sam istaknuo, želi pomoći domaćim akterima na kojima je odgovornost za dogovor o reformama.

Večernji list: Krimen u bošnjačkoj, sarajevskoj javnosti gospodinu Schmidtu dodijeljen je zbog dviju izjava: o konstitutivnosti triju naroda i potrebe njihove zastupljenosti te da je Komšić izabran dominantno glasovima Bošnjaka. Je li taj narativ konačno prihvaćen kod međunarodnih dužnosnika?

– Sama ta izjava, ali i istupi drugih predstavnika međunarodne zajednice pokazuju da se to sve više prihvaća kao činjenica. To posebno ohrabruje jer se razumije da se BiH može sačuvati samo ako se zajamči da svi konstitutivni narodi i svi žitelji imaju jednaka prava. Na tome je jedino moguće graditi budućnost. Stvorila se tolika buka samo zato što je visoki predstavnik konačno rekao istinu. Otkrio je lopova u krađi. Najveća izborna prijevara jest da je Hrvatima ukraden član Predsjedništva. To je krađa, prijevara. Kao i svaki drugi lopov, on viče da se ne čuje istina koju je izgovorio visoki predstavnik. Vidjeli ste kolika je bila vika prvog bošnjačkog člana bh. Predsjedništva, makar po broju glasova, kako bi izbjegao priznati da je lopov. Tu postoje i pomagači koji su mu to omogućili. I to se događa u trećem izbornom ciklusu. Jednako kao što je to i lažno predstavljanje, tj. oni koji se lažno predstave da su Hrvati kako bi ušli u Dom naroda, premda nemaju nikakve veze s ovim narodom. Ja se nadam da se bliži kraj trojanskih konja i lažnog predstavljanja.

Večernji list: Koje je to moguće srednje rješenje oko izborne reforme? Gospodin Komšić tvrdi da se vraća nekim starim prijedlozima.

– Na dnevnoj bazi taj bošnjački član Predsjedništva izjavi toliko gluposti da je to sve teško i upratiti. S druge strane, nije baš umjesno ni komentirati. Ponavljam, lopov je uhvaćen u krađi. To je postalo javno. Kada smo mi to govorili, spočitavali su nam da smo nacionalisti koji žele podjele. Naprotiv, mi želimo živjeti sa svim svojim susjedima jer svi mi imamo prijatelje u svakom narodu i izuzetno se dobro slažemo ako se postave odnosi na korektnim temeljima. Ako nas se želi prevariti, onda je jasno da se oko toga neće šutjeti. Ubuduće ćemo imati različitih odvlačenja pozornosti upravo od onih koji su akteri izbornih prijevara.

Večernji list: Izravni ili neizravni model za Predsjedništvo BiH? Kako birati izaslanike za Dom naroda?

– Otpočetka ističemo da smo za model koji će omogućiti ravnopravnost svakog konstitutivnog naroda i dati mu mogućnost izabrati svog legitimnog predstavnika. Nakon toga se počelo govoriti da ne znamo što hoćemo pa smo ponudili više modela u ranijim razgovorima. Nama se spočitavalo da smo za podjelu, a istodobno imamo 12 izbornih jedinica za Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Za državni imamo pet. Je li to podjela? Nije, naravno! I tamo se biraju zastupnici kako bi se osigurala ravnomjerna zastupljenost svih područja. Na sličan način treba organizirati da se Hrvatima omogući da na pozicijama koje su Ustavom tako definirane imamo izbornu jedinicu koja bi to zajamčila. Kada to traže Hrvati, onda se sve naziva fašizmom, separatizmom, secesionizmom. A to je posve normalno, posve demokratski. Oni koji su protiv toga žele ponovno prevariti Hrvate i potisnuti ih ustranu.

Večernji list: Nedavno je reagirao Dervo Sejdić, koji bi trebao biti predstavnik Roma u BiH. No, njemu ne smeta što Bošnjaci nikada nisu dopustili da u Klubu ostalih bude izabran Rom ili Židov, nego su to isključivo Bošnjaci koji se lažno, drukčije izjašnjavaju uoči izbora. Što vam to govori?!

– Presuda iz Strasbourga temelji se na građanskim pravima. Nije je moguće jednostavno provesti jer je u određenome dijelu različita od Daytonskog sporazuma. U Domu konstitutivnih naroda traži se zastupanje predstavnika manjina, građana zastupljenih kroz ostale. Popis 2013. dao je jasan odgovor. Nitko ne spori da su svi građani BiH. Mi svakoga dana imamo ponavljanje teza, kao da se radi o džuboksu SDA, koje nemaju veze s Ustavom, realnošću BiH, pa čak i presudama. U ovoj zemlji treba osigurati prava konstitutivnih naroda, što je ustavna obveza, ali i prava svih građana. Konkretno vezano uz vaše pitanje, te osobe se predstavljaju zaštitnicima jednih, a zapravo su glasnogovornici drugih politika i naroda. HNS se okarakterizirao šovinističkim iako je jasno upozorio na to. Osobno ću podržati bilo koga tko se bori za prava onih koje bi trebao zastupati. Uz to, moram reći da me zabrinjava kako se u BiH olako izriču riječi poput “šovinist”, “fašist”…, a onda se prijeti ratom te, naravno, nastavlja kako će netko braniti BiH. A radi se o čistim lažima i obmanama. Nitko od nas ovdje ne želi rat, nego prava koja nam pripadaju. Varalice treba zaustaviti izmjenama Izbornog zakona jer na taj način ruše BiH.

Večernji list: Čini mi se da te poruke oko rata godina služe kao dimna zavjesa za strance kako bi podržavali upravo prijedloge koji dolaze sa strane onih koji time prijete?!

– Strancima, ali prije bih rekao da je to za domaću uporabu kako bi se prikrio kriminal. Znate, ako se stalno priča o velikim temama, neće se onda sigurno pričati o kriminalu naših ljudi. Onda se to tretira kao napad na Bošnjake. Kada se u javnosti pojavila afera “Respiratori”, onda se to tumačilo napadom na Bošnjake.

Večernji list: Pratio sam taj slučaj, dosta prepiske koja je bila dostupna i javnosti. Vi ste prvi čovjek izvršne vlasti u FBiH?!

– Po Ustavu, da!

Večernji list: Jeste li uopće bili informirani, je li vam tko poslao dopise, pitao vas, pa makar čak i poslao SMS oko nabave spornih respiratora?

– To je jedan od paradoksa ustavnoga uređenja Federacije BiH jer oni koji su to proveli kroz zakone nisu prepoznali kao potreban mehanizam. Po Ustavu, predsjednik Federacije BiH šef je izvršne vlasti. I sada pogledajte sve te poruke koje su procurile u javnost, nigdje nema predsjednika Federacije BiH. Postoje tamo neke osobe koje su davale zapovijedi: “Nabavite te maske, nabavite zaštitna odjela, raspustite Krizni stožer, omalovažite ministricu financija…” Sve to pokazuje da postoji paralelan sustav s onim službenim.

Večernji list: Zanimljivo je da su svi uključeni u tu priču bili Bošnjaci, a na kraju je i federalna ministrica financija Jelka Milićević, posve neočekivano, dodana toj optužnici?!

– Ne bih želio komentirati ono što rade pravosudne institucije, no zanimljivo je da se u istrazi uopće nije spominjala ministrica Milićević, da bi se nakon pritiska kako se radi o Bošnjacima pojavilo njezino ime. Pri tome valja reći kako ona nije suoptužena u radnjama vezanim uz korupciju i kriminal, nego, navodno, zbog nesavjesnog rada. Sav taj novac isplaćen je s računa Civilne zaštite. Jasno je kako je ovo sve omogućeno nakon smjene Kriznoga stožera da bi se mogao provoditi kriminal. Ne želim prejudicirati bilo kakvu presudu, no ono što je izišlo u javnost i što je nepobitno bilo je dovoljno za ostavku premijera Novalića. Međutim, jasno je kako se pokušava utjecati na pravosudni sustav. Jasno se vide snage koje žele nadzor nad tim pravosudnim sustavom i represivnim aparatom.

Večernji list: To vjerojatno najbolje portretira postojanje paralelnog sustava u FBiH?!

– Ponovno ističem kako se to huškanje i prijetnje ratom i ističu kako ovakve stvari ne bi bile “važne”. Cilj je “braniti” BiH od izmišljenih neprijatelja. Ili neprijatelja koji se svaki dan prave u Hrvatima i Srbima koji traže normalne odnose, ali ne pristaju na krađu na izborima i manipulacije i makinacije kroz paralelni obavještajni sustav. Mi želimo da ovo bude pravna država jednaka za sve. I građane i narode.

Večernji list: Jesu li onda Srbija i Hrvatska, odnosno Hrvati i Srbi, neprijatelji BiH, kako se to iz Sarajeva često zna čuti?

– Ja ne bih ni u kojem slučaju izjednačavao te dvije strane, kako se to nastoji predstaviti. No, treba reći kako je Srbija u jednome dijelu bila agresor na BiH. Srbija je imala plan iskoristiti Armiju BiH i uzrok je početka sveg zla na ovim prostorima. Poslije su to neki pokušali napraviti stvaranjem fildžan-države na štetu Hrvata. Hrvatska je vojno i logistički pomagala BiH, primila je toliko izbjeglica. Deblokirala je bihaćki džep i spasila ga sudbine Srebrenice. U kontinuitetu te politike Hrvatska najsnažnije zagovara europski i NATO put BiH. Zato nikada u istome kontekstu ne bih spominjao Srbiju i Hrvatsku. Ono što sada čujemo iz Srbije je za pozdraviti jer se uvažava BiH kao jedinstvena država te usmjerava na EU put. Oko NATO-a stvari su drukčije. Povrh svega, obje ove države supotpisnice su Daytonskog sporazuma i jamac su njegove provedbe. Svaka od tih država ima odgovornost.

Večernji list: Kako protumačiti podvale da su Hrvati prezastupljeni u institucijama, odnosno parazitima koji uništavaju ovu zemlju?

– Bošnjačko-muslimanskim političkim elitama Hrvati su smetnja za potpuno ovladavanjem Federacijom BiH po uzoru na Republiku Srpsku. Tu je izvor svih problema. Zato se osporava uloga HVO-a, pa i Hrvata u Sarajevu kojima se ni danas ne dopušta napraviti spomenik. Da nije HVO prvi stao u obranu zemlje, jer je BiH domovina i Hrvata, jasno je da bi šaptom pala. S druge strane, u Washingtonski sporazum, HVO i strukture Herceg Bosne unijele su veliki dio teritorija. Uz to, na temelju Splitskog sporazuma Hrvatska vojska je zajedno s HVO-om oslobodila i spasila veći dio današnje FBiH. Kada to imate na umu, onda je jasno kako se radi o potpunoj nekorektnosti s ambicijama da se Hrvate proglasi neprijateljima i da ih se eliminira. To je apsurdno jer Hrvati ne mogu biti protiv BiH jer bi onda bili protiv samih sebe. Ja živim u BiH, to je moja domovina.

Večernji list: SDA je predstavio podatke o udjelima u vlasti s očekivanjima da Hrvate predstavi prezastupljenima u vlasti. Što kažu vaši podaci?

– To je nastavak ove priče, da Hrvati dobivaju ono što im ne pripada u BiH te da je ovo država većinskog naroda. Kako biste realizirali ideju unitarne države, sve druge trebate predstaviti neprijateljem i prezastupljenim. Kada bi se išlo u detaljne analize, onda bi se došlo do podataka da u nekim ministarstvima i službama nema nikako Hrvata, ali i da postoji paralelni sustav kako Hrvati ne bi imali utjecaja. Za to je najbolji primjer Civilne zaštite, u kojoj je počinjen golemi kriminal. Pogledajte što je učinjeno i s pozicijom predsjednika Federacije pa se manipulacijama izbjegava riješiti i njegov ured. Dobar je primjer Federalna uprava policije, na čijem čelu mora biti Hrvat jer je to zakonsko rješenje. Ali, onda se čak javno kaže da to Hrvati neće moći dobiti jer bi se na taj način upravljalo Specijalnom postrojbom. Postavlja se pitanje na koji način Bošnjaci upravljaju tom postrojbom. To je licemjerna politika čiji je cilj napraviti FBiH unitarnom po uzoru na RS.

Večernji list: Hoće li se dogoditi sastanak o razgovorima o budućnosti BiH za koji ste dobili poziv iz RS-a te ste rekli da biste se odazvali?!

– Ja sam načelno rekao da treba razgovarati o budućnosti BiH, odnosno o svim neriješenim pitanjima između entiteta i unutar BiH. Mi moramo razgovarati jer nam je to posao. To nema alternative. U tome sam kontekstu dao suglasnost iako sastanak nije definitivno sazvan. To je pak u Sarajevu dočekano na nož jer netko smatra da svi trebamo provoditi politiku jedne strane. Ako se želi provoditi samovolja, jasno je da to Hrvati neće dopustiti. Kada je bila vlast platforme, jasno sam rekao da se Hrvati neće nikada složiti s kršenjem Ustava i zakona. Tako je i ovdje.

Večernji list: Je li moguć dogovor s bošnjačkom stranom i što bi on značio u ukupnim odnosima, a što za BiH?

– BiH ne može funkcionirati bez konstitutivnih naroda i njezinih predstavnika. Što prije toga postanu svjesni “patrioti” iz bošnjačkog političkog vodstva, to ćemo prije riješiti temeljne probleme BiH i stvoriti normalne uvjete za život. Na dogovoru moramo graditi budućnost i rješavati probleme, a ja smatram da je odlazak mladih ljudi naše najvažnije pitanje. Prije toga mora se prestati sanjati o unitarnoj, fildžan, šerijatskoj državi. Pozitivno je što veći dio međunarodne zajednice prepoznaje naše probleme.

(vecernji.ba)

Oglasi
LM