viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.06.23 @ 13:42

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, ali i rezultatima bilateralnih razgovora koje je imao u glavnom gradu Saudijske Arabije.

-BiH je i ovdje pokazala svoju punu opredijeljenost da unutar globalne koalicije nastavi borbu protiv svih oblika terorizma. Predstavili smo konkretne rezultate našeg rada i sve ono što se u BiH događa po ovom pitanju, izjavio je Konaković za Fenu.

OGLAS

Dodaje kako je na najbolji način iskorištena prilika da se razgovara s domaćinima konferencije, a to su američki državni tajnik Antony Blinken i saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan Al Saud, kao i brojnim drugim visokopozicioniranim dužnosnicima iz najuticajnijih država svijeta.

OGLAS

-Sjedio sam do tajnika Blinkena i ministra Faisala i u nekim sat vremena ugodnog razgovora razmijenili smo informacije koje su za nas jako bitne. Važno nam je da te informacije dolaze na prave adrese i budu interpretirane na pravi način. Još jednom smo dobili potvrdu da su Sjedinjene Države posvećene procesima u BiH i da su naš ključni međunarodni partner, da znaju šta se događa u BiH i da čvrsto stoje uz suverenitet BiH i njen europski i evroatlantski put, istakao je šef bh. diplomacije.

OGLAS

On kaže da je i ovaj skup korišten kako bi se uradile velike stvari za BiH i njenu diplomaciju koja se sad, kako ističe Konaković, snažno reafirmira i nadoknađuje neke propuste iz prethodnog razdoblja.

-Primjećujem jedan ogroman prostor u kojem BiH nije bilo, a onda su taj prostor popunjavali neki drugi koji baš i ne vole BiH onoliko koliko mi je volimo. Dolazak na ovakve događaje postaje naša standardna rutina i zaista se trudimo zadržati BiH u fokusu na međunarodnoj sceni, tamo gdje joj je i mjesto, ističe on.

Govoreći o razgovoru s tajnikom Blinkenom, Konaković kaže da je on do detalja upoznat o svemu što se u BiH događa kada je u pitanju globalna borba protiv terorizma i mjerama koje poduzimamo kako bi spriječili sve oblike terorizma i dali svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a. .

-Tu ima i konkretnih rezultata i sa zadovoljstvom mogu kazati da mi od 2015. godine nismo imali zabilježen odlazak naših državljana na stranu ratišta, što potvrđuje da su neke stvari rađene korektno i konkretno u granicama naših mogućnosti. Naravno, impresivno je koliko SAD prate i sve druge procese u BiH. Vidi se to i po tvitovima, reakcijama tajnika Blinkena na neke događaje u BiH. Ohrabruje činjenicu da je Amerika ponovo u tolikoj mjeri posvećena BiH, uz sve probleme koje kao najveća svjetska sila ima, kaže ministar Konaković.

Već za posljednji tjedan ministar vanjskih poslova BiH najavljuje niz novih diplomatskih aktivnosti.

-Putujemo u London, gdje imamo niz važnih razgovora. Potom idemo u Berlin, gdje nas 16. lipnja očekuje službeni susret s ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbockom, a nakon te posjete slijedi i zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske. Već 22. lipnja u službenoj posjeti Sloveniji, gdje će mi biti domaćin kolegica Tanja Fajon. Dakle, to je nastavak jednog dinamičnog procesa u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koji smo nametnuli i reafirmirali BiH na međunarodnoj sceni. Sretan sam što se rezultati tog rada već vide, zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u razgovoru za Fenu.

Oglasi
LM