viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.08.20 @ 17:58

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je danas u Sarajevu kako je na sastanku s predstavnicima županija dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Nakon sastanka, kojem su osim predstavnika županija, prisustvovali i predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite, Novalić je dodao kako je dogovoreno i da je na županijama da u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

– Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sustav na granici kapaciteta – rekao je federalni premijer.

Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju i precizirao da je danas, dva i pol mjeseca nakon ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći, nego u dva i pol mjeseca kada je to stanje bilo na snazi.

– U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo ,,smrzavanje” privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi – naglasio je Novalić.

OGLAS

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom, te moramo naučiti da štitimo sebe i druge. Naglasio je da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života.
 
– Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti – naveo je Čerkez.
 
Pojasnio je kako je s predstavnicima županija dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovoj županiji bude zahtijevala. Čerkez je poručio da moramo biti svjesni kako se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći europski zdravstveni sustavi.
 
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je nakon današnjeg sastanka kako će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao.
 
– Na području FBiH imamo 60 do 70 angažiranih sanitarnih inspektora i tu govorim o županijskim, gradskim, općinskim i nekoliko inspektora s područja Federacije koji po ovlaštenju tijekom svih ovih mjeseci obavljaju ove poslove. Izvršeno je gotovo 12.000 kontrola za predhodna tri mjesca, a donesno 1.500 rješenja o otklanjanju nedostataka. Što se tiče represivnih mjera, u tom periodu je doneseno više od 280 prekršajnih naloga s financijskim teretom od gotovo 500 tisuća KM prema gospodarskim subjektima koji se nisu pridržavali ovih mjera – istakao je Ajdinović.
 
Govoreći o angažmanu inspekcijskih organa tijekom protekla dva i pol mjeseca, kazao je da se danonoćno radilo na 14 graničnih prelaza i dva međunarodna aerodroma, Sarajevo i Tuzla.

OGLAS
Oglasi
LM