viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.09.20 @ 19:35

Prema prvim procjenama iz Federalnog zavoda za statistiku značajniji realni rast bruto dodane vrijednosti od 6,3 posto zabilježen je u građevinarstvu, a u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu rast od 2,4 posto. 

Značajniji realni pad bruto dodane vrijednosti zabilježen je u trgovini na veliko i na malo, popravci motornih vozila i motocikala, prijevozu i skladištenju, pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane od 25,3 posto, a u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, te ostaloj uslužnoj djelatnosti od 12,6 posto.

OGLAS

U vađenju ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji,opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, upravljanju otpadom te djelatnosti sanacije okoline, zabilježen je pad bruto dodane vrijednosti od 12,3 posto, od čega u prerađivačkoj industriji 13,5 posto.

OGLAS

Realni pad bruto društvenog proizvoda Republike Srpske u drugom tromjesečju ove godine je 6,9 posto.

OGLAS

Podaci se odnose na travanj, svibanj i lipanj, a riječ je o periodu kada je u RS-u bilo izvaredno stanje i kada je dva i pol mjeseca bio policijski sat. U tom periodu su na snazi bila i brojna ograničenja u radu privrednihgospodarskih i poslovnih subjekata, dok je nekim djelatnostima u potpunosti bio zabranjen rad zbog suzbijanja širenja novog virusa korona.

Najveći pad zabilježen je u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije, i to za 25,2 posto, zatim u prerađivačkoj industriji 15,6 posto i u trgovini 15 posto.

Blagi rast zabilježen je u poslovanju nekretninama, građevinarstvu i u oblasti informacija i komunikacija.

Bruto domaći proizvod RS-a u drugom kvartalu ove godine je iznosio nešto više od 2,4 milijarde KM.

Po projekcijama mnogih međunarodnih organizacija, u ovoj godini se očekuje pad BDP od pet posto. Sa tim prognozama je suglasan i predsjednik Fiskalnog savjeta RS Milenko Krajišnik.

Oglasi
LM