viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.06.22 @ 15:40

Općinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije protiv Razima Halkića zbog trgovine utjecajem, potvrđeno je iz Tužiteljstva.

Razim Halkić se, naime, nakon posljednjih općih izbora predstavio kao Hrvat kako bi tada dobio poziciju dopredsjedetalja županijske skupštine.

Kako su naveli iz Tužiteljstva USŽ-a, Halkiću se potvrđenom optužnicom na teret stavlja da je koristeći svoj službeni položaj kao predsjedatelj Skupštine USŽ-a i zastupnik SDP-a BiH u Skupštini USŽ-a Zikriji Durakoviću, zastupniku u Skupštini USŽ, usmeno ponudio i obećao poziciju direktora JU Direkcije za ceste USŽ-a kako bi Duraković u Skupštini USŽ-a glasovao za Odluku o proračunu USŽ-a za 2021. godinu te kako bi dalje glasao na način da podržava odluke postojeće skupštinske većine, prenosi Faktor.

Optužnica je rezultat istrage provedene nakon što su se u veljači ove godine pojavile snimke telefonskih razgovora u kojim, kako se navodilo, Halkić (SDP) govori o trgovini pozicijama i mitu u zamjenu za podršku vlasti.

U tim snimkama se u kontekstu nuđenja pozicija spominju oporbeni zastupnici takozvane “Četvorke”, Vildana Alibabić (Naša stranka), Zikrija Duraković (PoMAK), te neovisni zastupnici Rasim Kantarević i Ekrem Prošić.

Na jednoj objavljenoj audiosnimci govori se o mitu koji bi se navodno ponudio oporbenim zastupnicima, a oni “neće ni da čuju”.

– Najgore što mi trenutno od tri čovjeka s kojim razgovaramo neće nijedan, Vildana, Zikrija, Maršal, neće Kantarević ni da čuje… Tri dana sam sjedio po četiri sata s Vildanom… Samo treba jedno od tih četvero da kaže “hoću mito”, mi damo, “hoću ceste”, mi damo – između ostalog se čuje na snimci na kojoj navodno govori Razim Halkić (SDP).

Podsjetimo da je u to vrijeme SDP razgovarao s četiri neovisna zastupnika o načinu deblokade Skupštine USŽ-a. Takozvana četvorka je tražila formiranje manjinske Vlade Unsko-sanske županije, na što na kraju nisu pristali u SDP-u.

Na drugoj snimci koja se u to vrijeme također pojavila navodno Halkić sugovorniku priča između ostalog da je “Muriću dao zdravstvo”.

Halkić je nakon objave ovih snimki za Faktor kazao da nije čuo za tu snimku na kojoj se spominje mito, “ali da nikada u životu niti je rekao niti je uzeo mito”.

S druge strane, iz Tužiteljstva USŽ-a tada su potvrdili da su nakon što se audiosnimka pojavila u javnom prostoru 15. veljače po službenoj dužnosti formirali predmet, u kojem će vršiti provjere, s obzirom na to da sadržaj upućuje da je počinjeno kazneno djelo.

Tužiteljstvo je, po svemu sudeći, nakon provjera, utvrdilo da postoji osnovana sumnja da je Halkić počinio kazneno djelo trgovine utjecajem, a što je i Sud potvrđivanjem optužnice dodatno potvrdio.

Iz Tužiteljstva USŽ-a jučer su priopćili da se u narednom razdoblju očekuje zakazivanje ročišta na kojem će se Halkić izjasniti o krivnji.

Oglasi
LM