viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.10.22 @ 14:45

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH danas je održalo sjednicu Predsjedništva te uradilo analizu preliminarnih rezultata Općih izbora u BiH. Također, na sjednici su pokrenute aktivnosti priprema za održavanje XI. zasjedanja HNS-a.

Nakon sjednice Predsjedništva, medijima se obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović.

OGLAS

“Legitimni predstavnici bošnjačkog naroda, legitimni predstavnici srpskog naroda će biti nama partneri i na entitetskoj i na državnoj razini“, izjavio je predsjednik Čović.

OGLAS

Upitan hoće li Izborni zakon biti uvjet HNS-a za formiranje vlasti, predsjednik Čović je istaknuo: “Ne izborni zakon, naš paket će sadržavati tri elementa. Prvi su euroatlantske integracije, a u sklopu toga je Izborni zakon i djelomične izmjene Ustava, to je uvjet ako želimo zajedno biti u vlasti. Drugi je paket funkcioniranje pravne države i nezavisno pravosuđe. Treći je ekonomski i socijalni paket”,  istaknuo je.

OGLAS

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donijelo je zaključak da se Željko Komšić „proglasi nepoželjnom osobom u svim područjima gdje institucije HNS-a imaju utjecaj i institucije koje su osnovane u ime hrvatskog naroda”.

„S obzirom da ta osoba, ne samo tijekom kampanje, nego i evo nakon završetka izbornog procesa i dalje grubo krši Ustav BiH iznošenjem raznih pogleda, ideja, mišljenja samo da treba osporiti i legalnost i legitimitet upražnjavanja mogućnosti hrvatskog člana Predsjedništva BiH“,  izjavio je predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

Predsjednik HNS-a nije precizirao na koji način će pokušati osporiti izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, kazavši kako će „iskoristiti sve formalno-pravne mogućnosti koje postoje”.

Kao moguće partnere predsjednik Čović nije isključio niti jednu političku stranku, osim Demokratske fronte.

Predsjednik Čović je pozdravio odluku Europske komisije, kojom se za Bosnu i Hercegovinu uvjetno preporučuje status kandidata za punopravno članstvo u Europskoj uniji, kazavši kako su se članice HNS-a obvezale da daju svoj puni doprinos provedbi nužnih reformi, od Izbornog zakona do reformi u pravosuđu, kako bi u dvanaestom mjesecu BiH zaista i dobila kandidatski status.

Kada su u pitanju izborni rezultati, Čović je kazao kako je uvjeren da će stranke HNS-a imati „nužne većine” u domovima naroda, kako na razini entiteta tako i na razini države, te da će imati mogućnost formiranja vlast u šest županija u Federaciji BiH gdje su te stranke i do sada participirale u izvršnoj vlasti.

Oglasi
LM