viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.10.20 @ 19:12

Svakodnevni porast broja zaraženih osoba, kao i činjenica da transmisija virusa u nizu lokalnih zajednica u BiH pokazuje zabrinjavajuće trendove, postavlja se opravdano pitanje hoće li se i kako lokalni izbori uopće moći održati, a da se pritom poštuju sve mjere i naredbe, piše Večernji list BiH. 

Zapovijedi pojedinih županijskih kriznih stožera, koje su precizirale kako je u zatvorenom prostoru moguć boravak maksimalno 25 osoba, odnosno 30, svakako ostavljaju otvoreno pitanje hoće li iste uopće biti moguće poštivati na sam dan izbora. Poznato je kako se izbori provode najčešće u učionicama školskih objekata te da se očekuju gužve na hodnicima u kojima će u svakom slučaju u jednom trenutku biti više od 25, odnosno 30 osoba. Kako bi se poštovale naredbe kriznih stožera, morat će postojati poseban mehanizam nadzora ulaska u sami objekt u kojemu se vrši glasovanje, a to sa sobom vuče i pitanje koliko će trebati vremena kako bi se svima onima koji žele ostvariti svoje pravo to i omogućilo. No, pojedine naredbe su i kako je na otvorenom dopušteno najviše 50, odnosno 60, u slučaju tako da je ponovno upitno kako organizirati okupljanje birača.

OGLAS

Član Središnjeg izbornog povjerenstva Vlado Rogić u petak na sjednici SIP-a postavio je pitanje zanimanja javnosti o mogućnosti provedbe izbornog procesa u epidemiološkoj situaciji koja je takva da je broj zaraženih prešao tisuću. Tijekom rasprave potvrđeno je kako su članovi SIP-a i predstavnici Glavnog središta za brojanje bili na sastanku u Ministarstvu zdravstva Sarajevske županije i Kriznom stožeru Sarajevske županije o temi organizacije izbornih aktivnosti. Tom su prilikom dobili dobre informacije po tom pitanju te je zaključak kako se može očekivati organizacija izbora, kao i Glavnog središta za brojanje unatoč mjerama koje se odnose na javna okupljanja, ali uz preporuke epidemiologa. Istodobno, i SIP je već ranije donio upute o načinu provedbe izbora, a u kojima se, između ostaloga, precizira kako je potrebno obilježiti prilaz biračkom mjestu, odnosno hodnik ispred ulaza na biračkom mjestu žutom samoljepljivom trakom u razmaku od 1,5 metara i po mogućnosti da se birači usmjeravaju da ulaze na jedna vrata, a da izlaze na druga – u slučaju da to nije moguće, vrata moraju ostati otvorena da bi se izbjegao fizički kontakt. Predsjednik biračkog odbora odgovoran je, naglašeno je, za nadzor nad primjenom navedenih mjera, a to se primarno odnosi na poštivanje fizičke distance na biračkom mjestu i ispred njega. U slučaju da je birač došao na biračko mjesto bez propisane zaštitne opreme, član biračkog odbora zadužen za održavanje reda na biračkom mjestu upozorit će birača da je dužan nositi zaštitnu opremu. U slučaju da birač ne posjeduje zaštitnu opremu, ista će mu biti izdana iz zaliha koje je zadužio birački odbor. Ispred ulaza na biračko mjesto član biračkoga odbora vršit će beskontaktno mjerenje tjelesne temperature. Ako se ustanovi da je povišena, birač se upućuje u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinficirana i očišćena. Izborni proces specifičan je i zbog kampanja koje se sve više sele u online prostor. Podsjećamo, Krizni stožer Federalnoga ministarstva zdravstva uputio je apel svim političkim strankama da u predizbornoj kampanji smanje fizičke kontakte ljudi, odnosno da ne održavaju skupove, nego da svoju aktivnosti “presele” online, odnosno da koriste druge komunikacijske kanala kao što su televizija, internet i plakati.•

OGLAS
Oglasi
LM