viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.09.20 @ 14:24

U nastavku sjednice izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH obili su da po žurnoj proceduri razmatraju zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Izaslanici su također odbili i skraćeni postupak, stoga Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa Bosne i Hercegovine za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine ide u redovnu proceduru.

OGLAS

Razmatrajući Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima u prvom čitanju, izaslanici su bez rasprave podržali ovaj prijedlog.

OGLAS

U prvom čitanju razmatran je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH. Također, bez rasprave izaslanici su većinom glasova podržali mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva ovog doma, a kojae je zaključilo da prijedlog nije u skladu sa Ustavom BiH. Budući da su podržali mišljenje Povjerenstva predloženi zakon se smatra odbijenim.

OGLAS

Razmatrajući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH izaslanici su ponovo podržali mišljenje nadležnih povjerenstava. Dakle, predloženi zakon se smatra odbijenim. Kada su u pitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH čiji je predlagač Zastupnički dom predviđeno je ograničavanje visina otpremnine na 12 prosječnih plata u BiH.

Ista sudbina je bila i Prijedloga zakona o obveznim doprinosima dužnosnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije COVID-19. Izaslanici Doma naroda PS BiH većinom glasova podržali su negativno mišljenje Povjerenstva. Na ovaj način oboren je prijedlog zakona koji je podrazumijevao da tokom ove godine delegati izdvajaju 20 posto od plaće u poseban fond za borbu protiv koronavirusa.

Bez rasprave „pao“ je i Prijedlog zakona o izvanrednim mjerama štednje u institucijama uslijed pandemije COVID-19. Ovim zakonskim prijedlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Prijedlog zakona podrazumijeva i da se svim dužnosnicima i zamjenicima do kraja ove godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vrijeme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prijevoz, te otpremnine za odlazak u penziju.

Izaslanica Marina Pendeš (HDZ) ocijenila je da su u pitanju populistički zakoni te da nije jasno precizirano gdje će sredstva biti usmjerena.

U nekoliko navrata određeni broj parlamentaraca pokušavaju kroz populističke mjere da dobiju neke poene, a pod izgovorom donošenja zakona o uštedama, kazala je Marina Pendeš.  

– Kad bi se izračunalo vidjelo bi se koliko su to zanemarljivi iznosi. Ako neko zaista želi napraviti iskorak onda se mora krenuti od općinske, županijske, Federacije odnosno RS, pa sve do državne razine, a kako bi se napravio zakon koji bi definirao način odgovora na prirodne i druge nesreće – smatra Pendeš.

Dodala je da bi u tom smislu postojao kvalitetan odgovor i na migrantsku krizu u BiH, ali i na pandemiju.

– Zbog toga nismno podržali populističke zakone, jer da je to ozbiljan zakon onda bi on imao mjere i mišljenja relevantnih institucija. Naravno da sam za štednju, a znam da svi zastupnici svaki mjesec izdvajali značajnija sredstva od plaća za osobe i pojedince kojima je to trebalo. To je adekvatan odgovor, ali svakako treba sustavan odgovor – naglasila je Pendeš.

Oglasi
LM