spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
3.7 ° C
3.7 °
3.7 °
99 %
0.4kmh
100 %
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °
Uto
11 °

Ursula von der Leyen u petak u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetit će od 26. do 29. listopada zemlje zapadnog Balkana, a u BiH će stići u petak, 28. listopada.

Njezin posjet i službeno je najavljen iz Europske komisije. U najavi se navodi da će Ursula von der Leyen danas, 26. listopada, doputovati u Skoplje. Dan kasnije boravit će u Prištini i Tirani pa zatim u Sarajevu i Beogradu. Posljednjega dana predsjednica Europske komisije otići će u Podgoricu. Očito će različite teme dominirati na sastancima u svim ovim gradovima, ali nema dvojbe da će jedna od ključnih tema razgovora s dužnosnicima u BiH sigurno biti preporuka Europske komisije za kandidacijski status s uvjetima u vezi s kojima će se glasovati u prosincu. Europska unija jasno je stavila do znanja da, nakon provedenih izbora u BiH, očekuje brzu uspostavu vlasti na svim razinama i okretanje reformama bitnim za dobivanje kandidacijskog statusa.

- Oglasi -

Nije slučajno da je najava uvjetnog dobivanja kandidacijskog statusa stigla samo nekoliko dana nakon izbora u BiH i nedvojbena je poruka novoizabranim dužnosnicima i političkim snagama: “Na vama je red”. U preporuci se navodi da moramo prioritetno usvojiti izmjene i dopune postojećega Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, potom usvojiti novi Zakon o VSTV-u te Zakon o sudovima BiH.

- Oglasi -

Među potrebnim zakonima je i onaj o sprječavanju sukoba interesa. Na tim aktivnostima već je nešto urađeno, pa to vjerojatno i neće biti nemoguća zadaća za bosanskohercegovačke političare i institucije. Potrebno je poduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije te organiziranoga kriminala. EU traži i da se odlučno unaprijedi rad na osiguravanju učinkovite koordinacije na svim razinama kada je riječ o upravljanju granicom i kapacitetima upravljanja migracijama, kao i da se osigura funkcioniranje sustava azila. Jasno je da su ovi uvjeti određeni interesima EU-a koji je suočen s nastavkom migracijske krize. Bh. vlasti trebaju osigurati i zabranu torture te moraju jamčiti slobodu izražavanja i medija te zaštitu novinara.

Na kraju, uvjet za kandidacijski status je da se osiguraju rezultati u funkcioniranju na svim razinama Mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU-a. Najprije je potrebno provesti izborne rezultate koje Središnje izborno povjerenstvo još nije u potpunosti utvrdilo. Nije nemoguće da se vlast na svim razinama uspostavi do kraja godine, što bi sigurno bio dobar signal cijeloj međunarodnoj zajednici, a posebno Europskoj uniji. Hrvatski narodni sabor (HNS), koji je pobjednik izbora na hrvatskoj strani, već je iskazao spremnost da se uspostavi vlasti pristupi odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.