viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.23 @ 14:52

Na danas održanoj sjednici Sabora ŽSB našlo se nekoliko važnih točaka dnevnog reda, a jedna od njih su i izmjene i dopune Prostornog plana ŽSB za razdoblje 2005.-2025. godina.

Po riječima ministra prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amira Šečibovića u pitanju je najvažniji razvojni dokument, osobna iskaznica ŽSB sa svim investicijama, projektima putne infrastrukture i energetskih sektora. Dokumentom je regulirana gradnja mini hidroelektrana koje su izazvale brojne prosvjede ekoloških udruženja i mještana pojedinih naselja, od Fojnice do Viteza.

OGLAS

“Jako sam sretan zbog usvajanja ovog dokumenta kojim se regulira život u ovoj županiji, pogotovo imajući u vidu pritisak investitora kojeg smo imali. Kada su u pitanju MHE posljednju riječ vezanu za dozvole za njihovu gradnju imat će lokalna zajednica, odnosno Općinska vijeća i mislim da ekološka udruženja imaju razloga biti zadovoljna, kao i građani čiji će se glas čuti”, kazao je Šečibović.

OGLAS

MHE koje se još nisu počele graditi bit će brisane, definirano je među ostalim usvojenim dokumentom.

OGLAS

Usvojenim izmjenama i dopunama Prostornog plana ŽSB eliminirani su drugi projekti koji su na području ove županije pokušavali realizirati mimo volje mještana, među ostalim i deponija u mjestu Gračanica u Općini Donji Vakuf – Uskoplje, zbog čega je predsjedatelj Sabora Dražen Matišić, izrazio posebno zadovoljstvo iako problem odlaganja otpada time nije riješen.

Naglasio je da će potraga za rješenjem problema ići u drugom smjeru i u skladu sa voljom mještana koji žive na ovom području.

Pored Izmjena i dopuna Prostornog plana ŽSB, Sabor je usvojio i Programe rada Vlade i Sabora, te odluku o kreditnom zaduženje Hrvatske bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj u iznosu od milijun KM. Kako je pojasnio predsjedatelj Matišić, ovaj kredit podiže bolnica u Novoj Biloj, a sredstva će biti utrošena za nabavku opreme, dok će Vlada ŽSB biti jamac kreditnog zaduženja. Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bolnica “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj nabavit će uređaj za magnetnu rezonancu vrijedan oko 2 milijuna KM, a milijun je izdvojila Vlada ŽSB, dok će drugi milijun biti kreditno zaduženje.

Oglasi
LM