viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.09.21 @ 09:46

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za N1 je govorio o aktualnim temama u političkom i ekonomskom životu građana BiH. 

Ima li nečega od čega strepite? “Naravno da me kronično tište problemi BiH, nacionalizmi, blokade, krize. Kontinuirano se nastavljaju desetljećima. Ne mogu reći da sam relaksiran, ali sam navikao“, kazao je Izetbegović na početku razgovora s novinarom Borisom Brezom. “Mislim da se afere umjetno otvaraju i prenapuhuju. Bitni su pokazatelji evo kada je ekonomija u pitanju: npr. da je FBiH dobro reagirala na pandemiju. Nije bitno što tko kaže, mi se trebamo suočiti s brojkama. Ako su brojke istina, onda ne smijemo biti previše nezadovoljni“, dodao je Izetbegović.

Oglas

Na pitanje kako komentira najnoviju izjava Novalića o ulju, kazao je: “Gospodin Novalić zna dati nespretnu izjavu ili biti nespretan kad stavlja masku, između ostalog, nedostaju mu dva prsta na ruci. Bitno je šta gospodin Novalić radi. Nisam ja taj koji će pred sebe staviti premijera i govoriti mu šta je trebao reći. Za mene su bitni pokazatelji“, kazao je i dodao: “Je li istina da je preko 50.000 radnih mjesta napravljeno u eri Fadila Novalića, imaju li branitelji tri puta primanja nego oni u RS, je li 2021. bolja od prije pandemije? To su stvari koje treba ispitati i ako nije tako onda reći: Nije dobro to što radite”. Hoćete li biti kandidat na izborima? “Ja pretpostavljam da je velika šansa da me moji kandidiraju, ako se na tu stvar odluče i ako ja budem u zdravlju. Naravno da je čovjek umoran od svega, ali ne možemo ostaviti stvari. Ja imam osjećaj da i dalje moram biti prisutan, da mogu dati doprinosa“, smatra on.

Kako je dodao, kada je prvi put izašao kao kandidat na izbore, nije se plašio mnogo jačih i iskusnijih političara nego danas. “Ja sam izašao kao početnik u politici prije 11-12 godina protiv jakih političara, Silajdžića, Radončića i drugih pa se nisam plašio. Što bih se plašio nekih koji nisu ni blizu njima?“. Imaju li šanse Konaković, Zvizdić i drugi? “Nemojte da ja to analiziram, evo ja ih pozivam sve neka pokušaju. Neka probaju ljudi, bit će zanimljivo”, dodao je. “Ono na šta bih ja pozvao, da u ovakvoj situaciji kakvoj se BiH nalazi da se ujedinimo u stabiliziranju i napravimo jedan jak front koji će dati odgovor. Kad su ove stvari u pitanju koje sada živimo, ja bih ih pozvao da se svi uozbiljimo, definiramo neke politike i donje pragove“, kazao je Izetbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Srpski svet”? “Jedan predsjednik Srbije je prije nekih pet-šest godina rekao: Bakire, ovi moji bre čim su gladni hoće da se biju. Od sredine 19. vijeka mi imamo problem sa srpskim nacionalizmom. Ovo nije priča o Srbima nego jednoj politici unutar Srba koja zamazuje oči svom narodu i uporno ga vodi u konflikt”, istaknuo je.

Oglasi
LM