viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.05.20 @ 22:30

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kardinal Puljić, nakon svete mise u Sarajevu, koja je održana zahvaljujući angažmanu snaga reda, uputio je javnosti svoju poruku zahvalnosti.

OGLAS

Poruku kardinala Puljića prenosimo u cijelosti:

Oglas

Nakon što sam 16. svibnja 2020. predvodio svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za žrtve Bleiburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća, ovim želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da smo mogli mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Posebno zahvaljujem policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i svim djelatnicima sigurnosnih službi koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskreno zahvaljujem i onim medijskim djelatnicima koji su korektno i nepristrano izvještavali te nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi.

Hvala mome subratu u biskupstvu mons. Tomi Vukšiću i svoj braći svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim drugima koji su se nesebično stavili na raspolaganje da cjelokupan ovaj molitveni događaj bude organiziran na lijep i dostojanstven način.

Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrati težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18).

Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj Crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine.

Zahvaljujem i mnogima koji su, u cijeloj ovoj situaciji, meni osobno i ovoj mjesnoj Crkvi izrazili solidarnost i blizinu na bilo koji način.

Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine.

Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, „istinom oslobođeni“ (usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih prijepora i trvenja, mognu živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju.

Oglasi
LM