viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.08.22 @ 22:44

Boris Marjanović, načelnik općine Vitez, u razgovoru za Večernji list govori o važnim infrastrukturnim
projektima koji se trenutačno provode na prostoru ove općine, ali i budućim koji će imati i strateški značaj za razvoj gospodarstva. Napose je riječ o budućoj brzoj cesti Lašva – Nević Polje koja će otvoriti nove potencijale razvoja viteškog gospodarstva. Marjanović ističe i kako je nužno da u
Vitezu jača proizvodna djelatnost, a što bi bio jamac otvaranja većeg broja ranih mjesta. Danas u Vitezu radi oko 7100 stanovnika, a imaju i oko 295 poslovnih subjekata, pri čemu načelnik Marjanović ističe kako treba nastaviti ulagati, poglavito u proizvodni kompleks, a što je od strateškog značaja, ne samo kada je u pitanju Vitez nego i druge lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.


Možete li se osvrnuti na trenutačnu financijsku situaciju u kontekstu punjenja općinskog proračuna, kao i pomoći koja dolazi s viših razina vlasti?
Sada smo u situaciji u kojoj bilježimo povećanje prihoda te stoga i planiramo provesti rebalans s namjerom povećanja općinskog proračuna. Također, tu treba istaknuti i važnost grantova koji nam dolaze sa županijske i federalne razine vlasti. Uglavnom je riječ o potpori različitim projektima na prostoru naše općine, a u tom kontekstu treba naglasiti kako nam mnogo znači takav oblik pomoći viših razina vlasti.

OGLAS

Općina ima u svojoj nadležnosti mogućnosti provoditi određene infrastrukturne projekte. Možete li izdvojiti neke od aktualnih te se osvrnuti i na one koje tek planirate realizirati?
– Trenutačno je aktualan projekt koji smo počeli prošle godine, a koji se odnosi na uređenje oko općine Vitez, radimo novu prometnicu, a tu je i rekonstrukcija parkirališta, kao i proširenje oko samog ulaza. Značajni su i projekti koje provodimo u nizu mjesnih zajednica, počevši od asfaltiranja cestovnih dionica. Namjeravamo u skoroj budućnosti krenuti i u značajan projekt rekonstrukcije Gradskog trga, a sve u sklopu rekonstrukcije bivšeg hotela. Naravno, Općina je aktivna i kada je riječ o tekućim projektima koji se odnose na kanalizacijsku mrežu, zamjenu vodovodnih cijevi…
Poznato je kako je Vitez važno gospodarsko središte središnje Bosne, a napose kada govorimo o radnim mjestima u okviru vaše poslovne zone. Očekujete li kako će ona dobiti novi vjetar u leda jednom kada ovim područjem prođe i brza prometnica Lašva-Nević Polje?
– Nadamo se što skorijem definiranju trase brze ceste kroz poslovnu zonu, kao i početku radova. Ovaj
strateški važan projekt zasigurno će otvoriti nove potencijale razvoja gospodarstva u Vitezu. Pritom treba podsjetiti kako i mi kao Općina provodimo projekte ulaganja u poslovnu zonu izgradnjom prometnica kako bismo povezali sve dijelove. Dobar dio servisnih cesta sami smo riješili. Ipak, ova brza cesta zasigurno bi predstavljala dimenziju više kada je riječ o značaju za razvoj ekonomije
u našoj općini. U tom kontekstu bitno je za naglasiti i kako se radujemo dolasku novih investitora na ovaj prostor.
Kako se danas živi u Vitezu?
– Nezgodno je odgovoriti na to pitanje. Zasigurno netko živi jako dobro, ali netko i nije zadovoljan.
Međutim, ocjena je kako se živi kao i u ostalim sredinama u Bosni i Hercegovini. Svi mi osjetimo posljedice inflacije. Ipak, ljudi se bore, gospodarstvenici se bore, a mi pokušavamo u općini stvoriti neke nove vrijednosti. Pritom se nadamo i rješavanju nekih problema koji nisu u našoj izravnoj
nadležnosti. Recimo, slučaj tvornice Vitezit još uvijek traje. To nam je op terećenje, ali nije do nas, postupak se vodi na sudu. To bi nam trebalo doći kao dobra lekcija da se počne ozbiljnije rješavati taj proizvodni dio.
Proizvodnja je ključ i za jačanje gospodarstva?
– Od iznimnog nam je značaja imati što razvijeniju proizvodnju, a to je nešto što je potrebno ne samo
u Vitezu nego i kada su druge lokalne zajednice u pitanju. U kontekstu gospodarstva treba reći kako danas u Vitezu radi oko 7100 stanovnika, a imamo i oko 295 poslovnih subjekata.

OGLAS
Oglasi
LM