viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.06.22 @ 11:46

Prijedlog odluke o osnivanju Turističke zajednice Srednjobosanske županije ni ovoga puta nije dobio potrebnu većinu na jučer održanoj sjednici Vlade u Travniku.

Naime, ovoga puta ministri iz reda HDZ-a BiH tražili su da uz odluku idu i pravilnici koji bi trebali riješiti financiranje TZ.

Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta i koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi, kazao je kako odluka nije kvalitetno napravljena.


“Tu je trebalo pristupiti tako da sustavno riješimo tu oblast, da usvojimo sve potrebne pravilnike i da TZ ima prihod s kojim će moći djelovati. Ovako bismo zamijenili nešto što postoji s nečim što bi bilo nepotrebno. Ne znam zašto se odluke dostavljaju na Vladu ako za njih nema političkog dogovora, to nije politički mudro. TZ radi, izvješće je bilo na Vladi i dobili su potporu, resorni ministar je zadovoljan, tako da ne znam zašto bismo sad radili ovakav nered”, kazao je Domić.
Ministar gospodarstva, Nisvet Hrnjić (SDA), kazao je kako bi usvajanje odluke značilo iskorak za segment turizma u županiji.

“Ista odluka vraćena je sa dnevnog reda pretprošle sjednice Vlade. Smatramo da je dvije godine nakon usvajanja Zakona o turističkim zajednicama vrijeme da postojeću TZ, koja po zakonu ima sva prava i dužnosti da nastavi raditi ali da ipak usvajanjem odluke o osnivanju poprimi nove konture i novi formalni okvir, u potpunosti priključimo odredbama koje stoje u zakonu o turističkim zajednicama. Žao mi je što odluka nije prošla, značila bi iskorak za TZ i segment turističkog gospodarstva, otvorila bi nove perspektive, ali što je, tu je. Razlog što nije usvojena su dva pravilnika proizišla iz Zakona o turističkim zajednicama. To su pravilnici koje imamo namjeru usvojiti i staviti ih u punu primjenu do kraja godine. Ništa, idemo do sljedeće prilike, nadamo se da će biti treća sreća. Mislim da je problem u tome što nam treba politički dogovor”, kazao je Hrnjić.

Oglasi
LM