viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.09.21 @ 20:40

U Neumu je danas održana Izborna skupština Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Za predsjedatelja i zamjenika Skupštine Saveza općina i gradova FBIH izabrani su Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine odnosno Suad Huskić, načelnik općine Tešanj. Za predsjednike Predsjedništva Saveza izabrani su načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović te Mladen Mišurić-Ramljak načelnik općine Kiseljak. Predsjedništvo Skupštine Saveza će pak činiti Semir Efendić, Mirza Ganić, Vedran Makotić, Stjepan Piljić, Ernest Imamović, Armin Halilović, Dragan Jurković, Bego Gutić, Kenan Dautović, Darko Čondrić i Benjamin Karić.

U Nadzorni odbor su izabrani Admir Hrustanović, Ante Begić i Marin Radišić.

U svom prvom obraćanju načelnik Kiseljaka je kazao da cilj djelovanja Saveza općina i gradova ostaje isti, maksimalno uvažavanje jedinica lokalne samouprava kako u donošenju novih tako i u izmjeni postojećih zakonskih rješanja.

“Iako je Bosna i Hercegovina podijeljena na brojne razine od kojih svaka ima svoje nadležnosti, život se u potpunosti odvija na lokalnoj zajednici. Općine i gradovi su mjesta na kojima građani ostvaruju sva svoja prava i potrebe i načelnici odnosno gradonačelnici moraju dobiti na dodatnoj važnosti odnosno lokalne zajednice moraju uživati statuse odnosno prava koja im pripadaju a ne samo ispunjavati obaveze. Jedan od prioriteta bit će nam izmjena Zakona o načelima lokalne samouprave te Zakona o pripadnosti javnih prihodima u Federaciji o kojem se mnogo govori ali ništa na mijenja. Neshvatljivo je da su iznosi koje općine i gradovi dobivaju odnosno koji im se vraćaju s viših razina već godinama na istoj razini i ovo je nešto na čemu svi mi načelnici i gradonačelnici, bez obzira na stranačke pripadnosti, moramo raditi zajedno kao naravno i na svim drugim aktualnim pitanjima i problematikama” kazao je Mišurić-Ramljak.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je samostalna organizacija dobrovoljno udruženih općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, osnovana u cilju razvoja lokalne samouprave i unapređenja i zaštite njihovih zajedničkih interesa.

Savez, kao nevladina i neprofitna organizacija nastala je udruživanjem općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnivačkoj Skupštini 2002. godine u Mostaru.

Općina Vitez, se nakon nekoliko godina nesudjelovanja u radu ove Udruge nakon mandata Bošnjak- Matića ponovo vraća u rad tijela Saveza općina i gradova Federacije BiH.

Artinfo.ba

OGLAS
Oglasi
LM