viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.03.22 @ 15:20

U četvrtak 24. 3. 2022. godine u zgradi Vlade održan je sastanak premijera ŽSB Tahira Lende, ministra unutrašnjih poslova Feliksa Vidovića, ministra pravosuđa i uprave Zorana Markovića, višeg savjetnika za borbu protiv korupcije Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erika Larsona, savjetnik Ureda EU u BiH Mirne Brešan, savjetnice Veleposlanstva SAD-a u BiH Dragane Gluhović i predstavnika OSCE misije u BiH Mladena Marjanca i Lejle Kablar-Sarajlić.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji u oblasti borbe protiv korupcije i osvrtu na Nacrt Zakona o prevenciji korupcije i koordinaciji aktivnosti na sprječavanju korupcije u ŽSB.

Oglas

U cilju ostvarivanja što bolje suradnje i pružanja stručne pomoći u procesu primjene Zakona o prevenciji korupcije i koordinaciji planiranih aktivnosti na sprječavanju korupcije na sastanku se razgovaralo o navedenom Nacrtu Zakona te o usklađenosti istog sa međunarodnim standardima i normama EU, ali i pravnim okvirima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je navedeni Nacrt Zakona, Zakon novije generacije, isti treba da ispunjava standarde kvalitete, ali i određene specifičnosti s obzirom na to da se na polju borbe protiv korupcije stalno unaprjeđuju međunarodni standardi, te da način borbe protiv korupcije zavisi i od promjena u širem normativnom, socijalnom i ekonomskom smislu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi sudionici sastanka su se složili da se usvajanjem zakona koji je u skladu sa međunarodnim principima, osiguravaju pravila za transparentnost u radu institucija i zaposlenih osoba, ali i ojačava institucionalno organiziranje sprečavanja i smanjenja korupcije u javnim institucijama.

Oglasi
LM