viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.04.21 @ 19:01

Danas je u Travniku održana 82. redovita sjednica Vlade Županije Središnja Bosna.

Ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH) u izjavi za medije govorila je o stabilnosti i punjenju proračuna ŽSB.

“U posljednja dva mjeseca, odnosno u trećem i četvrtom, ostvarit ćemo mjesečni plan prihoda. Tako je ukupan pad prihoda u prva dva mjeseca značajno neutraliziran. Za prva četiri mjeseca ove godine očekujemo ukupan pad od 8% odnosno nekih 6 milijuna KM. Ako se nastavi ovakav trend kretanja javnih prihoda, nedostajuća sredstva za ovu godinu će biti značajno manja. U svakom slučaju, Vlada ŽSB i ministarstvo financija tražit će rješenja kako bi nadvladali ove probleme.”, izjavila je ministrica Plavčić.

Resorni ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB Bojan Domić (HDZ BiH) govorio je o stanju u školstvu istaknuvši kako Vlada ŽSB kontinuirano razmatra ovu problematiku i donosi potrebne odluke.

“Očekujemo u predstojećem periodu popuštanje određenih mjera. Uskoro i maturanti završavaju svoje obrazovanje tako da će se stići uvjeti da se učenici srednjih škola vrate u školske klupe, a čemu pogoduje i poboljšanje aktualne epidemiološke situacije.”

Epidemiološka situacija u Županiji Središnja Bosna nešto je povoljnija nego u tjednima prije. Ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić (HDZ BiH) istaknuo je kako su trenutno u Županiji Središnja Bosna aktivna 83 slučaja kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID-19, za osobe koje se nalaze na bolničkom liječenju. Ukupno aktivnih slučajeva je 196. U bolnicama se nalazi i dio osoba za koje se čekaju rezultati testiranja.

“Kroz protekle mjesece u Županiju Središnja Bosna stiglo je nešto više od 5000 cjepiva. Prvu dozu cjepiva primilo je 4200 osoba, a nešto više od 700 je primilo drugu dozu. Daljnji prioriteti u procesu cijepljenja koje vodi Zavod za javno zdravstvo ŽSB usmjereni su na staračke domove i druge ugrožene skupine.”, istaknuo je u izjavi ministar Matić naglasivši kako Vlada ŽSB očekuje nove količine cjepiva koje će biti dostupne zainteresiranima.

Na današnjoj sjednici Vlada ŽSB usvojila je i Izvješće o rezultatima korištenja mobilnih i fiksnih radara za prvi kvartal 2021. godine. Ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović (HDZ BiH) naglasio je kako su radari evidentirali oko 1400 prekršaja za koje je naplaćeno nešto više od 240 tisuća KM.

Usvojen je i prijedlog Odluke o usvajanju Programa o utrošku sredstava s pozicije “Poticaji šumarstvu za državne šume”, prijedlog Odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava, s kriterijima raspodjele sredstava, ostvarenih od naknade za koncesije iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te prijedlog Odluke o usvajanju Programa korištenja sredstava, s kriterijima raspodjele sredstava, ostvarenih od vodnih naknada u 2021. godini

Oglasi
LM