viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.11.21 @ 20:56

U četvrtak, 25. studenog u dijelu Federacije Bosne i Hercegovine obilježava se Dan državnosti BiH, a institucije i javna uprava ga tretira neradnim danom na prostoru jednog entiteta u BiH.

U četvrtak neće raditi ni organ javne uprave u Vitezu- općinska administracija, a ove godine pojavili su se zahtjevi za održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća u to ime, a pravi medijski „rat“ vodi se posljednjih dana na relaciji SDA Vitez i SDP Vitez.

OGLAS

Naime, SDP Vitez jučer se oglasio priopćenjem za javnost u kojem navode kako inicijativa za održavanje svečane sjednice Općinskog vijeća povodom Dana državnosti BiH nije usvojena, a kazali i sljedeće:

OGLAS


Ovo je još jedan dokaz da vladajućoj većini HDZ BiH/SDA nije stalo do države i njenih najvažnijih povijesnih datuma“

Također, ponovno su se oštro obrušili na predsjedatelja vijeća, Hidajta Sivru (SDA) kazavši:

OGLAS

Tri puta podnijeta inicijativa za adekvatno postavljanje zastave i grba Bosne i Hercegovine i Općine Vitez u sali Općinskog vijeća nije usvojena, to je još jedan dokaz lažnog patriotizma od strane SDA i predsjedatelja OV koji ima obvezu poštivati zakonski ove inicijative, ali oni smatraju da je poštovan minimum i to je dovoljno. Politika nezamjeranja i politika osobnih  interesa odnosno trgovine je dovela državu ovdje gdje jeste, dovela je Općinu Vitez ovdje gdje jeste, a to je daleko od civilizacijskog života. Nije dovoljno da se Dan državnosti i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježavaju u Vatrogasnim domovima i periferijama, obilježavanje ovih datuma treba biti u institucijama Općine Vitez i na trgu općine Vitez“.

S time u vezi danas su reagirali i iz Stranke demokratske akcije (SDA) Vitez, točnije iz njihovog Kluba vijećnika ocijenivši navode SDP-a „neistinom“ te da oni služe promociji isključivo populističkih stranačkih i osobnih interesa.

U priopćenju SDA Vitez navodi se i sljedeće:

Imajući u vidu da prema odredbama kojima je definirana nadležnost odluku o zakazivanju svečane sjednice donosi Kolegij Općinskog vijeća Vitez. S tim u vezi predsjedatelj OV Vitez je zakazao za dan 16.11.2021.godine sa početkom u 8:30 Kolegij OV sa samo jednom točkom dnevnog reda a to je razmatranje inicijative za održavanje svečane sjednice u povodu Dana državnosti BiH. Na sjednicu Kolegija OV Vitez sa predloženom točkom od strane predsjedatelja OV Hidajeta Sivre predsjednica Kluba vijećnika SDP-a Vitez Ilduza Mujkić nije se pojavila niti je dostavila bilo kakvo opravdanje iako je uredno pozvana kao i ostali članovi Kolegija. Na sjednici Kolegija kluba vijećnika SDA je imala jasan stav da se svečana sjednica treba održati. Za sve gore navedene činjenice postoje i argumentirani dokazi“, navode iz SDA.

U skladu sa postupanjima prema propisima po kojima funkcioniraju organi uprave stav Kolegija je proslijeđen Povjerenstvu za spomen obilježja, obilježavanja značajnih događaja i osoba u cilju utvrđivanja Programa obilježavanja. Sastav Povjerenstva je: 3 člana iz HDZ-a, 1 član SDA i 1 član iz SDP-a. Sjednici Povjerenstva su prisustvovala dva člana iz HDZ-a te po jedan iz SDA i SDP. Prilikom razmatranja zaključka Kolegija OV Vitez, predsjednik Povjerenstva (SDA) bio je za održavanje svečane sjednice ali nažalost na sjednici nije postignut konsenzus“, zaključuje se u priopćenju SDA Vitez.

Oglasi
LM