viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.10.21 @ 20:06

U povodu obilježavanja mjeseca ružičaste vrpce, mjeseca tijekom kojeg se u cijelom svijetu skreće pažnja na važnost redovitih pregleda i kontrola dojki, koji mogu ženi spasiti život, članice ŽO Zajednice žena HDZ BIH “KKK” ŽSB na čelu s predsjednicom Suzanom Krišto organizirale su okrugli stol na temu Dijagnostika i liječenje karcinoma dojke-izazovi, problemi i rješenja.

OGLAS

Okrugli stol održan je 7.listopada 2021.godine u Franšizom centru Vitez, uz nazočnost velikog broja sudionica i sudionika koji su se u dvosatnoj raspravi dotakli svih važnih dijelova teme okruglog stola.

Oglas

Okruglim stolom je moderirala Suzana Krišto, predsjednica Zajednice žena HDZ BiH ŽSB, koja je  objasnila cilj okruglog stola i tijek organizacije, te predstavila paneliste: Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike ŽSB, Dr.Ljiljana Pavlić, predstavnica Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽSB, Dr. Mario Gučanin-Gazibarić, specijalist opće kirurgije, predstavnik Hrvatske Bolnice “Dr.Fra Mato Nikolić” Nova Bila, i Nada Bešlić, predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Zraka Sunca” iz Kiseljaka.

Ministar Anto Matić predstavio je rad ministarstva, te aktivnosti koje rade kako bi omogućio kvalitetnije liječenje oboljelih od raka dojke kao i osiguravanje uvjeta za preventivne preglede. Prema informacijama kojima ministarstvo raspolaže trenutno je u županiji  864 oboljelih od raka dojke. Sukladno mogućnostima do sada se radilo, a i nastavit će se na uređenju zakonske oblasti kao i na stvaranju pretpostavki za liječenje, prvenstvo kvalitetnijim uređajima za rano otkivanje raka dojke kao i ugovaranju usluga u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru kojima je županija suosnivač. Otvaranje onkološkog odjela i onkološke ambulante u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, omogućit će da se kemoterapije u skorije vrijeme primaju i u ŽSB, tako će onkološki pacijenti na području ŽSB biti pošteđeni puta na kemoterapije i liječenje u Sarajevo. Čak više od 80 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat će se za Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Mario Gučanina–Gazibarić,  specijalist opće kirurgije koji se svakodnevno bavi problemima raka dojke, do detalja je objasnio procedure otkrivanja, liječenja i što se događa tijekom same bolesti. Naglasio je jedan od važnih problema nedostatak stručnog kadra ukupno na prostoru cijele ŽSB, a tako i u Hrvatskoj bolnici “Dr. fra Mato Nikolić”. Pohvalio je odluku novog ravnatelja bolnica dr. Čuturića, da formira  tzv. Breast unit(Jedinica za dojku), na taj način zaokružiti liječenje dojke na jednom mjestu što će uvelike pomoći i olakšati pri liječenju pacijenata, kao i uvođenje CORE biopsije koja znatno skraćuje put od dijagnostike do liječenja.

Dr.Ljiljana Pavlić, predstavnica Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽSB govorila je  postojećim propisima i pravilima kod odobravanja liječenja izvan županije, kao i o Pravilniku o pravu osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala. Istaknula je potrebu daljnjih usklađivanja Pravilnika s federalne razine sa županijskom, te neminovnost i poštivanja ponekad i iscrpnog administrativnog puta do odobrenja, ali nažalost koji se moraju poštivati. Istaknula je da će informatizacija u zdravstvenom sektoru olakšati protok dokumentacije, te smanjiti i vrijeme i novac pacijentima.

Nada Bešlić, predsjednica Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma dojke “Zraka Sunca” iz Kiseljaka predstavila je rad Udruge te iznijela iskustva članica udruge kao i svoja osobna od tog trenutka spoznaje da ste bolesni  i suočavanje sa novim životnim izazovima uz tu spoznaju. Predstavila je niz aktivnosti udruge koje organiziraju, a ove godine u povodu obilježavanja mjeseca listopada organizirali su projekciju filma “Ma ma”, proslavu 15.godina djelovanja uz utrku/šetnju za ozdravljenje u Kiseljaku, te najavila promociju knjige “Šest milimetara” Josipe Pavičić Berardini u Kiseljaku i Novom Travniku.

Nakon stručnih i preciznih izlaganja panelista, koji se svakodnevno susreću s ovom problematikom, sve nazočne je pozdravila i čestitala na organizaciji okruglog stola predsjednica Zajednice žena HDZ BiH Marina Pendeš.

U raspravi sudjelovale su mnoge sudionice koje su iznijele vlastita iskustva s bolešću kao i administrativne probleme i prepreke u osiguravanju adekvatnog medicinskog tretmana.

Na kraju okruglog stola predsjednica  Suzana Krišto je predstavila zaključke koji su proizišli iz rasprave:

  1. Podsjećati i informirati javnost na važnosti preventivnih pregleda, te pravovremenog otkrivanja raka dojke s ciljem povećanja broja izliječenih osoba.
  2. Poticati informiranje i osvještavanje zajednice o obliku raka dojke o kojem se vrlo malo govori u javnosti.
  3. Važnu ulogu imaju obitelj i zajednica u pružanju potpore oboljelima kao što je na neki način i organizacija ovog okruglog stola.
  4. Svi identificirani problemi u promociji preventive, liječenja, administrativnih problema će biti predmet razmatranja kako iste premostiti kroz izmjene pravilnika i zakona te drugih aktivnosti na rješavanju istih.
  5. Organizirajući opuštajuća druženja, psihološka pomoć pacijentima, kao i adekvatna komunikacija između pacijenta i liječnika, jednako je važna kao i odgovarajuća terapija.

Na samom kraju moderatorica okruglog stola Suzana Krišto pozvala je Marijanu Budimir da svojim optimizmom i pjesmom ”Moj je život moja pjesma” završi okrugli stol, što je izazvalo velike pozitivne emocije kod svih nazočnih.

Oglasi
LM