viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.06.22 @ 14:07

Na prijedlog resornog Ministarstva financija Vlada Županije Središnja Bosna na današnjoj 127. sjednici usvojila je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu u ukupnom iznosu od oko 273 milijuna KM, što je na prihodovnoj i rashodovnoj strani više za ukupno 33,9 milijuna KM.

U izjavi za medije nakon održane sjednice Vlade ŽSB, resorna ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BIH) prokomentirala je danas usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu te naglasila kako se Vlada ŽSB opredijelila za jedan razvojni zamah u ovoj kalendarskoj godini, uz stalnu brigu o proračunskim korisnicima kroz povećanje osnovica.

„Rashodovnu stranu u Prijedlogu izmjena i dopuna Proračuna ŽSB smo kreirali na način da smo utvrdili nove osnovice temeljem sporazuma sa Sindikatima. Tako će nova osnovica za obračun plaća proračunskih korisnika iznositi 330,00 KM. Time smo sustigli prosjek iznosa osnovica ostalih županija, ali i općina u ŽSB. Zajedno sa naknadama i svim ostalim doprinosima na ove izdatke će biti utrošeno oko 9 milijuna KM. Planirali smo i povećane izdatke za egzistencijalnu novčanu naknadu braniteljima temeljem novog zakona, za što će biti izdvojeno odnosno utrošeno oko 1,5 milijuna KM“, rekla je ministrica Plavčić te naglasila:

„Ono što posebno želim istaknuti je rast tekućih transfera, rast kapitalnih transfera i rast kapitalnih izdataka. Transferi su ovim rebalansom dostigli razinu oko 56 milijuna KM. To je nešto što će biti ubrizgano u gospodarstvo, zdravstvo, kulturu, sport, ali u u građevinsku djelatnost budući da je planiran značajan iznos za kapitalna ulaganja (21 milijun KM) kroz rekonstrukciju i izgradnju građevina od značaja za ŽSB i općine u ŽSB. Značajna sredstva izdvajamo i za gospodarstvo kroz uvećanje od skoro 2 milijuna KM za poticaje, start-up poduzeća i sl.“

Značajna sredstva i za zdravstvo, posebno za domove zdravlja u ŽSB

Resorni ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽSB Anto Matić (HDZ BiH) naglasio je kako Prijedlogom izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu, Vlada ŽSB izdvaja oko 5 milijuna KM za sve zdravstvene ustanove u ŽSB, posebno za domove zdravlja.

„Tijekom izrade Prijedloga izmjena i dopuna Proračuna ŽSB za 2022. godinu usuglasili smo se da sredstva planirana za zdravstvo utrošimo ponajviše za domove zdravlja u našoj Županiji. Takvu odluku smo donijeli jer su bolnice u našoj Županiji prepoznate sa značajnim iznosima kroz Zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova FBiH. Kada su u pitanju domovi zdravlja, planiramo značajnu rekonstrukciju područnih ambulanti te nova ulaganja u proširenja Doma zdravlja Novi Travnik, Doma zdravlja Vitez te novu zgradu Doma zdravlja Kiseljak. Značajna sredstva ove godine izdvajamo i za nabavku uređaja za magnetnu rezonancu, CT uređaja i mamografa u bolnicama i domovima zdravlja u ŽSB“, rekao je Matić.

Značajna sredstva i za predškolsko obrazovanje, visoko školstvo, stipendiranje i prijevoz učenika

Usvojenim Prijedlogom izmjena i dopuna Proračuna ŽSB značajna sredstva će biti izdvojena i za oblast obrazovanja, u ukupnom iznosu od oko 5 milijuna KM.

„Kada je u pitanju oblast obrazovanja, mi kao ministarstvo smo izuzetno zadovoljni. U ovoj godini ćemo u ovu oblast uložiti više nego ikada prije. Prije svega, svim proračunskim korisnicima uposlenim u obrazovanju će biti značajno povećane plaće. Ulagat ćemo ondje gdje nikad nismo ulagali. Realno, po prvi put ćemo subvencionirati pohađanje predškolskih ustanova – vrtića. Prvi put ćemo određenoj kategoriji srednjoškolaca od jeseni subvencionirati karte za prijevoz. Značajna ulaganja ćemo imati i za objekte predškolskih ustanova, kao i osnovnih i srednjih škola. Značajna ulaganja idu i u znanost“, rekao je u izjavi za medije resorsni ministar znanosti, obrazovanja, mladih, kulture i sporta Bojan Domić (HDZ BiH) te dodao:

„Tijekom pandemije korona virusa značajan dio sredstava smo umanjili na ranije spomenutim stavkama, a sad ćemo to vratiti odnosno u dobroj mjeri povećati. Imamo i povećanje od 35% za kulturu i sport, što znači grantove u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna KM za kulturu i 1,3 milijuna KM za sport. Mi kao Vlada ŽSB sredstva predviđena Prijedlogom Izmjena i dopuna Proračuna ŽSB po mom mišljenju dobro i kvalitetno usmjeravamo.“

Uz gore navedeno, Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna ŽSB sadrži i druge značajne transfere i projekte. Tako su planirana značajna sredstva za podmirenje obveza prema sudskim nagodbama, za brigu o obiteljima s djecom, za poticaje poljoprivredi i vodoprivredi. Značajna sredstva su usmjerena i poticanju povratka prognanika, obnovi i razvitku, uređenju policijskih stanica, za kupovinu zgrade suda u Novom Travniku, uređenje dislociranog odjeljenja Općinskog suda Travnik u Vitezu i sl.

Oglasi
LM