viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.01.22 @ 11:19

Sinoć je u emisiji Fokus sa Zvonkom Komšićem na OBN televiziji gostovao mladi HDZ-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBIH Mario Mikulić.

Tema ove nove političke emisije bila je djelovanje mladih političara unutar Bosne i Hercegovine, donose li oni neke nove ideje i energije, ratna retorika, izmjene Izbornog zakona BiH i mnoge druge aktualne političke teme. Uz Mikulića gosti emisije bili su zastupnici Irfan Čengić, Nebojša Vukanović i Haris Zahiragić.

Zastupnik Mikulić naglasio je kako je prije godinu i pol dana potpisan Mostarski sporazum u kojem je dogovorena provedba izbora u Mostaru, i u kojem su predstavnici hrvatskog naroda napravili ustupak kako bi procesi krenuli naprijed, međutim SDA zaboravlja da je njezin predsjednik potpisao i drugi dio Mostarskog sporazuma koji se odnosi na rješenje legitimnog predstavljanja naroda, tj. eliminiranje mogućnosti da jedan narod bira drugom narodu političke predstavnike.

Skrenuo je pozornost na važnost donošenja novog Izbornog zakona kako bi se napokon riješio taj problem u BiH te kako bi se na takav način relaksirali politički odnosi, a država krenula naprijed.

Mikulić je istaknuo kako Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH, a pokušava se stvoriti deplasirana teza u javnosti kako Hrvati imaju pozicija i više nego im pripada. Kazao je kako Bošnjaci ne žele niti čuti da se za poziciju ravnatelja policije Federacije BIH imenuje Hrvat, iako je Bošnjak ministar te kako u Federaciji BiH postoje ministarstva u kojima imamo možda samo jednog zaposlenog Hrvata i onda netko želi govoriti o tome kako Hrvati imaju pozicija više nego im pripada, što je krajnje degutantno.

S obzirom na to da je dobar dio emisije vođen i smjerom ratne retorike te ratnih zbiranja, Mikulić je istaknuo kako je rat u BiH upravo počeo potpunim uništavanjem malog hrvatskog mjesta, danas općine, Ravno. Međutim, kako piše dnevnik.ba, više puta kroz emisiju naglasio je kako je krajnje vrijeme da se u javnom prostoru prestanu spominjati ratne teme i da se okrenemo ka budućnosti i stvaranju boljeg okruženja za ostanak mladih ljudi u BiH.

Skrenuo je pozornost na važnost puta Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji i članstvu u NATO-u, što HDZ BiH jasno artikulira posljednjih godina kroz svoje političko djelovanje.

Na pitanje o poziciji mladih u politici kazao je kako je nužan spoj mladosti i iskustva u politici kako bi se napravio balans te kako bi mladi političari kojima i sam pripada imali prostora naučiti od iskusnijih, ali da je svakako ulazak mladih u politiku ulazak nove energije i osvježenja za političku scenu.

OGLAS
Oglasi
LM