viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.10.21 @ 11:49

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas press konferenciju nakon sastanka sa saveznim ministrom za europske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta.

“Mi se tu ponašamo potpuno ustavno. Povući ćemo suglasnost i mislim da moramo da se borimo za naše interese ne ugrožavajući druge. To ne znači ni dinar da ćemo uzeti bilo kom Bošnjaku, Hrvatu, niko neće spriječiti slobodu kretanja”, rekao je Dodik.

OGLAS

Istakao je da su Oružane snage najobičniji trošak i da misli da je jadno stanje pripadnika Oružanih snaga.

OGLAS

“Nikakva opremljenost, bolje da taj novac upotrijebimo za izgradnju dvije-tri bolnice godišnje u BiH”, smatra on.

OGLAS

Zaključio je da RS želi da vrati ustavna prava.

“Razgovaramo i sa Srbima u SIPA-i, a ovaj iz OSA-e (Trifko Buha, zamjenik direktora) nije htio da dođe na sastanak. On je prodana duša Osmici. Mi ćemo tu obavještajnu službu ukinuti do kraja mjeseca i formirati svoju službu”, rekao je.

Sad kažete da sam poludio

Istakao je da RS nema namjeru da uruši teritorijalni integritet BiH, ali da želi da vrati suverenitet RS koji ima po Ustavu. 

“Nema jedinstva i nikad BiH nije bila jedinstvena. Nema priče o ratu, BiH je sigurna. Nakon današnjeg sastanka mislio sam da relaksiram atmosferu, mislio sa u svoj kabinet dovesti prijatelja harmonikaša da otpjevamo nekoliko pjesama. Pošto on nije trenutno tu blizu, doći će u ponedjeljak. Ne vidim zašto su ljudi zabrinuti, sve radimo u skladu sa Ustavom”.

Na pitanje šta će pjevati, Dodik je odgovorio: „Nema te više Alija“.

“BiH treba da se demilitarizira. Jadno je stanje pripadnika OS BiH. Bolje da taj novac upotrijebimo i izgradimo dvije ili tri bolnice. Naše odluke ne mogu biti povod za rat, mi nećemo preći u Federaciju nikad. BiH ima pravo na Vijeće ministara BiH i tri ministarstva, mi ne jurišamo na vjetrenjače. Ko bi mene to mogao da uhiti”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nikom ne želi da nedostaje dlaka sa glave. 

“Moj najveći uspjeh je što nismo promijenili Ustav BiH. Mi samo tražimo da se vratimo na Ustav. Ja samo ispoljavam volju naroda. Nitko neće niti na jednoj liniji u Dobiju spriječiti niti jednog Bošnjaka da putuje, nitko nikog neće maltretirati. Priča o šumama je prelila čašu. Šume pripadaju Federaciji, pa tako i RS. Međunarodna zajednica želi ovdje muslimansku državu, mi to ne želimo. Pozivam Vas da ovdje u Predsjedništvu u kabinetu zapjevamo zajedno”, poručio je Dodik.

Dodao je da nitko nikakvo oružje neće upotrebljavati.

Donijet ćemo odluku

“Donijet ćemo odluku, zakon koji zabranjuje upotrebu imovine pa i vojne koja pripada RS. Ukinut ćemo taj zakon, to je naše vlasništvo. Mi ćemo pomoći svim Bošnjacima i Hrvatima koji se nalaze na teritoriji RS da nastave u novoj strukturi, ukoliko ne žele mogu da odu u Federaciju. Mi ćemo upravljati tim objektima. Mi imamo pravo na vojsku RS. To je neko prije deset godina nametnuo i pod pritiskom uradio. Mi znamo upravljati svojom imovinom i procesima. Niti jednom Bošnjaku neće nedostajati ni dlaka sa glave”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nitko ga još nije pozvao na neki razgovor, pa ni Izetbegović iako ima nekih javnih tvrdnji.

“Ukoliko me netko pozove ja ću se odazvati. Može Izetbegović doći u ponedjeljak prije ili nakon sjednice Predsjedništva. Imamo neku harmonikašku predstavu, pa nek dođe. On se samo žali da on ima opoziciju i misli da će Srbi izduvati, pa eto izduvat će”, poručio je Dodik.

Oglasi
LM