viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.06.20 @ 15:40

Tužiteljstvo BiH priopćilo je da se predmeti protiv svih osoba koje se u BiH procesuiraju za ratne zločine nalaze u upisnicima Tužiteljstvu BiH od 2004. do 2010. godine, vode u TCMS evidenciji, kao i u bazama predmeta ratnih zločina, te da se ne može raditi o ,,izgubljenim predmetima”.

OGLAS

Navodi se da su te činjenice jasne svima koji se detaljno bave problematikom procesuiranja predmeta međunarodnog humanitarnog prava.

Oglas

“Standardna oznaka ‘A’ odnosi se isključivo na osobe, a ne na predmete. Od ukupnog broja osoba koje su evidentirane u otvorenim KTRZ predmetima u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, samo 4,49% predstavljaju osobe koje su označene sa standardnom oznakom ‘A’. Tužilaštvo BiH radi i podnosi redovne izvještaje Nadzornom tijelu za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, koje je formirano od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, priopćili su.

Iz Tužiteljstva BiH navode da se informacije o svim predmetima mogu se dobiti u skladu sa zakonodavstvom koje regulira pristup informacijama u krivičnim predmetima.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvoreno je za saradnju sa svim institucijama koje sudjeluju u izradi Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, kao i udrugama žrtava iz cijele Bosne i Hercegovine”, priopćeno je.

Treba istaknuti da smo od Tužiteljstva BiH još 18. veljače 2020. zatražili podatke o tome koliko je, od 850 predmeta A liste koje je Haški tribunal dostavio Tužiteljstvu BiH, točno predmeta završeno i koliko je osoba procesuirano. Odgovore nikada nismo dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM