viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.09.22 @ 16:25

S problemima iseljavanja, rasta cijena, niskog životnog standarda te brojnim drugim nepovoljnim društvenim trendovima svakodnevno se suočavaju i žitelji Županije Zapadnohercegovačke.

O navedenim i drugim temama, kao i izbornom programu HDZ-a 1990 za predstojeće parlamentarne izbore razgovarali smo sa nositeljicom liste HDZ-a 1990 za Skupštinu ŽZH i aktualnom vijećnicom u Gradskom vijeću Širokog Brijega Antonijom Banožić.

OGLAS

Na 18. sjednici GV po treći put ste predložili inicijativu da Grad Široki Brijeg sufinancira boravak djece u gradskim vrtićima u iznosu od 50 posto ukupne cijene boravka u vrtićima te da se na isti način sufinancira i boravak djece u privatnim vrtićima na području grada. Inicijativa je odlično prihvaćena u javnosti, a najavili ste i potpisivanje peticije?

OGLAS

Mišljenja sam kako je ova demografska i pronatalitetna mjera prijeko potrebna, provediva i da bi usvajanje iste mnogo značilo za obitelji u ovom gradu. Naime, roditelji u Širokom Brijegu za boravak djece u jaslicama mjesečno izdvajaju 220 KM, za poludnevni boravak 150 KM, za cjelodnevni boravak 195 KM što je dvostruko više od primjerice cijena vrtića u Ljubuškom. Razlog tomu je činjenica da je Ljubuški još 2021. godine donio Odluku o subvencioniranju vrtića i prema toj Odluci roditelji za dijete u cjelodnevnom boravku plaćaju 90 KM, za poludnevni boravak 80 KM, za dijete koje je cjelodnevno u jaslicama 100 KM, dok se za dijete koje je poludnevno u jaslicama 90 KM. Vrtići u Grudama i Posušju su također jeftiniji od onih u Širokom Brijegu. Kako bi se stvorio balans potrebno je da Grad na isti način sufinancira i boravak djece u privatnim vrtićima. Odmah nakon izbora krećemo sa potpisivanjem peticije.

OGLAS

Kako komentirate podatak da je ŽZH jedina u Federaciji BiH koja nikada nije isplaćivala dječji doplatak?

Na tu anomaliju sam često upozoravala kroz javne istupe. Roditelji i njihova djeca u ovoj županiji su godinama zakinuti zbog neisplate dječjeg doplatka. Sve druge županije su osigurale ovaj financijski dodatak za obitelji. Podsjećam, kako su dosad o isplati dječjeg doplatka u Federaciji BiH samostalno odlučivale županije, kako o financiranju tako i o iznosu koji se mjesečno isplaćuje. Zbog toga je visina te potpore bila neujednačena, a ovisila je ponajprije o gospodarskim i financijskim prilikama u županijama i sluhu aktualne vlasti o pomoći i zaštiti obiteljima. Predstavnici naše županije se hvale kako smo po razvijenosti odmah iza privilegirane Sarajevske županije, a dosad nisu osigurali niti jednu marku za dječji doplatak. Žalosno je da obitelji u ŽZH od završetka rata moraju čekati provedbu Federalnog zakona o potpori obiteljima s djecom kako bi ostvarili pravo na dječji doplatak. Dobro je da su se usvojile izmjene Zakona o zaštiti obitelji, kojima svako treće i iduće dijete u obitelji do sedme godine života ima pravo na novčanu naknadu u iznosu od 500 KM mjesečno, ali bih i naglasila kako je ova mjera i diskriminirajuća prema djeci koje ovo pravo ne obuhvaća.

Što zamjerate aktualnoj političkoj vlasti po pitanju rukovođenja Županijom Zapadnohercegovačkom?

Mnogo je primjera ali pokušati ću navesti one krucijalne. Sjetimo se masovne neuplate doprinosa iz plaća korisnika proračuna ŽZH, a rezultat toga su brojni sudski procesi i dugovi u iznosu preko 7 milijuna KM. Turistička zajednica ŽZH i JU Ljekarne ŽZH su svjesno uništene, te su javnosti poznate i malverzacije oko Agencije za privatizaciju ŽZH. Sjetimo se zatim i performansa oko „ozakonjenja“ otpisa duga Vlade prema Zavodu za zdravstveno osiguranje ŽZH u iznosu od gotovo 8 milijuna KM. U ovoj županiji obrazovanjem upravljaju oni čije je obrazovanje upitno i oni koji su implementirali i legalizirali prodaju diploma bez ikakvog znanja. Sindikati prosvjete i policije godinama putem suda traže svoja prava. Kad tomu dodamo stranačko zapošljavanje, upitne javne nabavke, netransparentnost u poslovanju, onda nije ni čudo da ovu županiju napušta sve veći broj žitelja. Budući da u ŽZH živi 97 posto Hrvata, za ove navedene malverzacije se teško može optužiti političko Sarajevo, koje je izgleda alibi za svaki neuspjeh vladajuće hrvatske stranke.

U Gradskom vijeću Širokog Brijega ste vijećnica već 6 godina i jedna ste od najaktivnijih sa najvećim brojem prijedloga i inicijativa. Značajan broj vaših predloženih inicijativa je usvojen. Ukoliko osvojite mandat u Skupštini ŽZH hoćete li nastaviti čvrstu oporbenu politiku kao dosad?

Kada pogledate broj prijedloga i inicijativa koje sam predložila te ih usporedite sa usvojenima (službeno ili neslužbeno) onda vidite jednu zatvorenost aktualne političke vlasti u Širokom Brijegu. Rijetka je praksa da vladajuća većina u GV Š.Brijega prihvaća prijedloge i amandmane oporbe bez obzira koliko oni kvalitetni bili. Čak se često događa da se inicijative koje predložim ne usvoje na sjednicama GV, a onda za nekoliko mjeseci vidimo kako se taj projekt realizira na terenu. Tako sam primjerice ispred Kluba vijećnika HDZ-a 1990 tražila postavljanje rasvjete od naselja Vagan do naselja Puringaj u Širokom Brijegu i taj prijedlog nije prošao na sjednici GV, a rasvjeta je nakon par mjeseci postavljena. Isto je bilo i sa rasvjetom uz Grabovinu koja je u pripremnoj fazi te usvajanjem pravila i kriterija raspodjele transfera iz proračuna Širokog Brijega, koja su godinama odbijana i onda pod pritiskom revizorskog izvješća napokon usvojena, čime je izvršenje proračuna Širokog Brijega postalo puno transparentnije. Mnogo je takvih primjera. U svom radu se trudim biti glasnogovornik naroda, puno vremena provodim na terenu i 90 posto mojih inicijativa dolazi od naroda. Takav rad ću zajedno s kolegama i kolegicama iz HDZ-a 1990 nastaviti i u Skupštini ŽZH. Biti ćemo konstruktivni kritičari, ali i inicijatori pozitivnih promjena.

Možete li u nekoliko rečenica opisati osnove izbornog programa HDZ-a 1990?

Misija HDZ-a 1990 je eliminacija brojnih anomalija u radu Županije Zapadnohercegovačke te implementacija transparentnog rada i politike u službi naroda. Naš izborni program je sažet u osam glavnih točaka koje smo prepoznali kao krucijalne za očuvanje i podizanje kvalitete života Hrvatskog naroda u BiH. Prva stavka u našem programu je reforma ustava i izbornog zakona kojima želimo spriječiti svaku daljnju ugroženost Hrvata u BiH. Snažno ćemo se zalagati za provedbu demografskih mjera na način da svako dijete bez obzira na broj djece u obitelji od rođenja do punoljetnosti ima pravo na financijsku potporu, da se subvencionira boravak djece u vrtićima u iznosu od 50 posto od ukupne cijene vrtića, da se subvencionira rad privatnih vrtića te kupnja prve nekretnine. Zalagat ćemo se za ukidanje zdravstvenih markica. Na polju gospodarstva planiramo depolitizaciju javnih poduzeća i ukidanje poreza na tvrtku. Zapadna Hercegovina ima ogroman prirodni potencijal te planiramo investicije u obnovljive izvore energije, poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje, poboljšanje cestovne infrastrukture i razvoj turizma. Ali ljudski potencijal je ono najvrjednije što imamo i očuvanje tog potencijala je naš fokus. HDZ 1990 je spreman preuzeti odgovornost i ponuditi jednu drugačiju politiku koja će dijeliti sudbinu svog naroda.

Vaša poruka biračima?

Dragi birači već 6 godina se za govornicom gradskog vijeća zajedno borimo da naš Široki Brijeg i cijelu županiju učinimo boljim mjestom za življenje. Zbog zatvorenosti i isključivosti aktualne političke vlasti pozitivne promjene se ne događaju dinamikom kakvom bi mi to htjeli, ali smo ipak učinili značajne pomake. Fokus mog političkog i društvenog djelovanja je stvaranje boljih uvjeta života za obitelji. Odmah nakon izbora idemo sa potpisivanjem peticije za 50 posto niže cijene vrtića u Širokom Brijegu te nastavljamo sa realizacijom brojnih drugih projekata.

Uvjerena sam kako ću 2. listopada dobiti Vaše povjerenje i da ćemo zajednički stvarati uvjete da dostojan život obitelji u ovoj županiji.

(JABUKA.TV)

Oglasi
LM