viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.06.20 @ 16:10

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor će se održati u subotu, 4. srpnja i nedjelju, 5. srpnja 2020. godine. Rok za registraciju je do 24. lipnja. 2020. Svi hrvatski državljani koji žele glasovati, trebaju obaviti prethodnu/aktivnu registraciju birača, a to se jedino ne odnosi na one koji imaju nove hrvatske iskaznice i prebivalište u BiH, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Vitezu i Livnu.

OGLAS

Pri tome su definirani uvjeti za ostvarivanje prava na glasovanje. Tako hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH, a koji imaju osobnu iskaznicu RH s adresom prebivališta u BiH, već su aktivno registrirani prema adresi prebivališta iz osobne iskaznice. Oni samo ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, moraju podnijet zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Oglas

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u RH (imaju prebivalište u BiH), a nemaju hrvatsku osobnu iskaznicu s prebivalištem u BiH trebaju dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u RH. Ukoliko pak to ne naprave na izborima svejedno će moći glasovati s posebnom potvrdom koju na dan izbora mogu dobiti od predstavnika diplomatsko-konzularnog predstavništva (koji će biti uz biračka mjesta). No, te se birače ohrabruje da se ipak aktivno registriraju kako bi se na dan izbora izbjegle gužve zbog izdavanja potvrda, naročito zbog epidemioloških mjera. I konačno hrvatski državljani koji imaju prebivalište u RH, a koji se na dan izbora zateknu u BiH, moraju diplomatsko-konzularnom predstavništvu dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u RH. Ukoliko te ne naprave na izborima neće moći glasovati u BiH, nego samo na mjestu prebivališta u RH. U svim slučajevima podnositelji zahtjeva moraju vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta bilo da se radi o putovnici ili osobnoj iskaznici.

Obrasce za aktivnu registraciju birača i prethodnu registraciju birača možete preuzeti na stranicama državnog izbornog povjerenstva RH ili u najbližem konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM