viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.01.22 @ 23:16

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je 17. siječnja Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom Vinka kardinala Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog.

Odlikovanje kardinalu Puljiću dodijeljeno je za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta te za iznimne uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju.

Oglas

Izrazivši zadovoljstvo i čast da u ime hrvatske države može uručiti ovo odlikovanje, predsjednik Milanović istaknuo je kako već godinama prati rad i poslanje kardinala Vinka. „Mislim da su ova desetljeća, koliko ste radili i kao pastir i zadnjih nekoliko kao vrhbosanski nadbiskup, ostavili jedan svijetao, blistav trag, i kao čovjek i kao crkveni prelat Katoličke Crkve, Crkve kojoj pripada najveći dio hrvatskih građana i Hrvata u Bosni i Hercegovini“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju te istaknuo kako je nadbiskup Vinko puno uradio za Hrvate u državi BiH „čiju opstojnost“, kako je kazao, „nikada ničim nećemo dovest u pitanje“.

Zahvalivši na dodijeljenom odlikovanju kardinal Vinko Puljić prisjetio se u svojem obraćanju svih onih koji su ga nadahnjivali „kako se ispravno postaviti u izazovnim vremenima“. Na tom je tragu istaknuo prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa StadleraBl. Alojzija Stepinca i zagrebačkog nadbiskupa Franju Kuharića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Mi smo u Bosni i Hercegovini različiti i po vjeri, kulturi i nacionalnom identitetu. Zato sam uporno zastupao put dijaloga, međusobnog uvažavanja po onom principu: svoje voljeti, a tuđe poštivati“, poručio je kardinal te zahvalio predsjedniku Milanoviću što je ovim odlikovanjem ohrabrio i sve one koji su s njime surađivali „na toj istoj crti stavova i opredjeljenja“.

Uz kardinala Puljića, kako je navedeno u priopćenju Ureda Predsjednika, na svečanosti dodjele odlikovanja bili su: generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak i osobni kardinalov tajnik vlč. Domagoj Matijević te kardinalovi prijatelji.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić

Oglasi
LM