viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.09.22 @ 14:51

Predsjednik Republike Hrvatske sudjelovat će u berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj – “Diplomatskoj berbi”.

Domaćin “Diplomatske berbe” je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, organizator Grad Jastrebarsko, a sedma po redu “Diplomatska berba” u Jaski održana je u vinogradu obitelji Tomac na Plešivici.

Oglas

Tom je prilikom Milanović odgovarao i na pitanja novinara.

U Hrvatskoj nema organiziranih skupina koje žele rušiti vlast, rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar o paravojnim skupinama, Milanović je rekao da razumije Plenkovića, ali da “imamo disonantnost između onoga što govori SOA i onoga što govore Plenković i Medved”.

“Neka paze što govore”, rekao je predsjednik.

Komentirao je i mogućnost sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Više od pola godine mi svako malo vidimo neku temu ili je sam gospodin Plenković osobno otvori koja u drugoj rečenici zaziva i poziva razgovor na najvišoj razini. Ako je to što on govori zaista tako, ajmo sjesti i razgovarati jer ja ne znam”, rekao je Milanović.

Na pitanja o svojim izjavama o genocidu u Srebrenici nije htio odgovarati, ali je rekao da se o genocidu mora razgovarati i da “tu ne smije biti tabu tema”.

“Imam potrebu govoriti o tome što je genocid”, kazao je Milanović u komentaru da je na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji još jednom rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995.

“Genocid je politička metrika, nešto što je jedna grupa ljudi odredila. To nije prirodni zakon. Ne smije biti svetih krava”, rekao je i dodao da se neće svaki puta ispričavati.

Upitan što je bilo na druženju s Dodikom na njegovu imanju, Milanović je rekao da je to bio “razgovor uz kavu”.

“U interesu svih u BiH je da se Daytonski mir poštuje. Je li to dovoljan razlog za odlazak kod Dodika na njegovo imanje?”, upitao je Milanović.

“Nije normalno da ja nakon dana proslave oslobođenja Jajca, starog grada Hrvoja Vukčića Hrvatinića, umjesto na druženje s Bošnjacima i njihovim predstavnicima, kojima je Hrvatska vojska omogućila da bez ispaljenog metka dođu u svoj grad, da ja idem kod Dodika. Ali takvo je vrijeme. Hrvatska vojska je oslobodila Jajce, nitko drugi”, rekao je Milanović.

Normalnije bi bilo da idemo kod onih kojima je Hrvatska vojska oslobodila gradove. Kod koga god da ideš netko će ti zalijepiti da ideš kod četnika ili kod ustaše, rekao je Milanović.

Ići će na sprovod engleske kraljice Elizabete II.. Letjet će komercijalnom linijom, ali “zato što je naš zrakoplov na remontu”.

Ja tamo idem iz protokola, iz pristojnosti koju britanski narod nama nije pokazao, rekao je Milanović, dodavši da na “sprovod hrvatskog predsjednika nije došao nitko”.

Oglasi
LM