viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.06.23 @ 07:35

U izvještaju o financijskoj reviziji Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za prošlu godinu, a koji je sačinio Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovini može se naći niz zamjerki u radu Zastupničkog i Doma naroda FBiH.

Tako federalnim revizorima nije jasno zbog čega, pored visokih plaća, naknada, parlamentarci primaju i paušale koji su 660 KM.

OGLAS

Mnogi važni zakoni na čekanju

OGLAS

– Zakonskim propisima, kojima je utvrđeno da svi izabrani dužnosnici ostvaruju pravo na paušal, nisu jasno utvrđene namjene sredstava, odnosno koje materijalne troškove pokrivaju koji već nisu pokriveni ostalim naknadama. Naime, izabrani dužnosnici koji su profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju pravo na plaću i druge naknade (pravo na odvojeni život, troškove zakupa stana i smještaja, troškove prijevoza u dane vikenda – četiri vikenda mjesečno), dok oni koji nisu profesionalizirali rad u Parlamentu FBiH ostvaruju pravo na naknadu po osnovu dnevnica i putnih troškova u vezi s sudjelovanjem u radu Parlamenta FBiH i radnih tijela – navode revizori.

OGLAS

I pored visokih plaća od nekoliko tisuća KM, raznih naknada, regresa…, revizori su po tko zna koji put ukazali da se u parlamentarnoj proceduri nalazi značajan broj zakona, a koji nikada nisu razmatrani i čime se nanosi šteta Federaciji i njenim građanima.

– U Parlamentu FBiH postoji značajan broj materijala iz prethodnih godina koji nije razmatran, kao što su Prijedlog prostornog plana FBiH za period 2008-2028. godina (2014), Prijedlog zakona o šumama (2017), Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama (2017), Nacrt zakona o suzbijanju organiziranih oblika krivičnih djela korupcije, organiziranog kriminala, terorizma i međukantonalnog kriminala (2018), Prijedlog Zakona o doprinosima (2018), Prijedlog Zakona o porezu na dohodak (2018) i dr.

Ne donošenje ovih propisa ima višestruke posljedice na ekonomski rast i razvoj, zaštitu i unapređenje okoliša i prirodnih dobara, kao i zaštitu od kriminala i suzbijanje korupcije u FBiH – upozoravaju federalni revizori.

Oglasi
LM