viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.01.23 @ 15:38

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH i dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović sastao se danas u Zagrebu s ministrom zdravstva u Vladi Republike Hrvatske Vilijem Berošem. Dužnosnici su razgovarali o stanju u zdravstvu i zdravstvenim ustanovama u Bosni i Heregovini i Republici Hrvatskoj, budućim projektima, kao i svim temama u području zdravstva u cilju proširenja suradnje, razmjene iskustava i prijedloga za unapređenje zdravstvene zaštite.

Ministar Beroš je govorio o reformi zdravstva i reorganizaciji cjelokupnog sastava zdravstva s primarnim ciljem postizanja organizacijske, financijske i kadrovske održivosti zdravstvenog sustava. Navedeni ciljevi, kako je rekao, uključeni su u Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji će se po njihovom donošenju u narednom vremenu implementirati. Sugovornici su se složili kako sveobuhvatna reforma mora biti temelj za kvalitetno funkcioniranje zdravstva, ali i kako je potrebno uraditi dodatne napore i iznaći modele reorganiziranja kako bi sustav bio dugoročno održiv i odgovarao standardima suvremene medicine. Naglasak mora biti na preventivu i jačanje primarne zdravstvene zaštite, prevenciju i edukaciju u svrhu postizanja dugoročno održivog sustava, rečeno je tijekom sastanka. Razgovaralo se o razvoju i organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, suradnji sa hrvatskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama i njegovoj važnosti za dostupnost zdravstvene zaštite, kao i o kadrovskim potencijalima.

OGLAS

Također, razmijenjena su mišljenja o najboljim praksama za pružanje pristupačne, kvalitetne i učinkovite zdravstvene skrbi i rješavanje globalnih zdravstvenih izazova. Dogovoren je nastavak suradnje i razmjene iskustava između medicinskih ustanova u smjeru daljnjeg razvoja zdravstvenih sustava.„Siguran sam da možemo napraviti još kvalitetniji sustav koji će moći odgovoriti svim potrebama, uvažavajući iskustva iz Republike Hrvatske i da osiguramo jednu novu razinu kada su u pitanju vrijednosti života u Federaciji BiH i BiH“, istaknuo je dr. Čović.

OGLAS
Oglasi
LM