viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.10.22 @ 08:44

Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici trebala bi analizirati izvješće Glavnog centra za brojanje i donijeti odgovarajuće odluke u vezi rezultata ponovnog brojanja za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Sjednica je zakazana u 14 sati. SIP BiH je po službenoj dužnosti 10. listopada donio odluku da se ponovno broje glasovi za predsjednika RS, zbog, kako je obrazloženo, brojnih nepravilnosti i matematičkih nelogičnosti. Tokom 14 dana ponovo su brojani glasački listići sa 2.239 biračkih mjesta u RS sa glasanja 2. listopada. Član SIP-a Željko Bakalar, priopćio je sinoć da je Sud BiH odbio zahtjev SNSD-a da se nezakonitom proglasi zapovijed o kontrolnom brojanju glasova za predsjednika RS-a.

OGLAS

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović kazao je kako u slučaju kontrolnog brojanja glasova za predsjednika RS postoji veliko očekivanje javnosti.

OGLAS

Proteklih dana vlast i opozicija u Republici Srpskoj organizirali su proteste smatrajući da je njihov kandidat oštećen tokom izbornoga procesa.

OGLAS

Jelena Trivić (PDP), kandidatkinja opozicije smatra da rezultati ne odražavaju izbornu volju građana te da je došlo do krađe glasova, dok je Milorad Dodik (SNSD) nezadovoljan kontrolnim brojanjem glasova u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Također, Tužiteljstvo, SIPA i druge nadležne institucije provode potrebne radnje radi utvrđivanja nezakonitosti, nakon čega će donijeti odluku o daljnjem postupanju u ovom predmetu.

Oglasi
LM