viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.11.20 @ 08:57

Glasački listići su u neke dijelove Grčke stigli tek prije tri dana. Prekasno, jer su rokovi za pristizanje i priznavanje pošiljki iz inozemstva istekli, a svakako su se odnosili samo na izborni materijal koji je popunjen 15. studenog. Što sada, pitaju se građani Bosne i Hercegovine koji nisu uspjeli glasati, a planirali su? Smatraju da su oštećeni i krive nadležne institucije.

“Radilo se o tome da naši državljani do 15. studenog nisu ni dobili materijale i tu je nastala opća zabuna s jedne strane, a s druge, ljudi su bili ogorčeni što nisu mogli da ostvare svoje pravo glasa”, kaže veleposlanica BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić za BHRT.

Oglas

Iako su tako brojni državljani BiH oštećeni s obzirom na to da im je glasački materijal stigao prekasno, iz SIP-a smatraju da su uradili sve, ali da nemaju rješenje ni odgovor na pitanje kako je moguće da građani budu uskraćeni za pravo glasa.

Pandemija koronavirusa je usporila pošiljke s glasačkim materijalom na putu do svojih destinacija, tvrde u Središnjem izbornom povjerenstvu i to, kažu, nije njihova krivica. Materijale su poslali mjesec prije izbora. Produžili su rokove za priznavanje pošiljki sa sedam na deset dana od dana za glasovanje, i uveli dodatne olakšice za građane zemalja koje su bile pod blokadama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Omogućili smo biračima u prekooceanskim zemljama i nekim europskim zemljama za koje je identificirana blokada u poštanskom prometu, da sve svoje pošiljke mogu da šalju u DKP-e. DKP je tu kuvertu mogao sačekati tri dana i tek onda je poslati DHL-om prema Bosni i Hercegovini i ona bi bila prihvaćena”, rekla je članica SIP-a Irena Hadžiabdić.

Upravo su se iz pojedinih diplomatsko-konzularnih predstavništava žalili na to da neki građani i nisu znali za tu opciju. Pritužbe stižu i iz drugih udruženja iz inozemstva. Traže od SIP-a dodatne napore, kako bi glas svakog birača koji je uredno registriran, na kraju bio i prihvaćen.

Iz SIP-a kažu da su primili više od 62 tisuće pošiljki, a da oko 13 tisuća nije preuzeto.

Odziv birača je oko 60 posto u odnosu na broj registriranih za glasovanje putem pošte, za što u SIP-u smatraju da je u rangu s ranijim izbornim ciklusima. Među zemljama gdje je bilo blokada i gdje su uvedene olakšice su Finska, Češka, Mađarska, Kanada, Sjedinjene Američke Države, Grčka, Francuska, Rusija, Australija i Malezija.

Oglasi
LM