viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.11.20 @ 12:33

Optužnica u predmetu “Respiratori” bit će vrlo brzo podignuta, potvrđeno je jučer za „Dnevni avaz“ iz više izvora bliskih istrazi i pravosudnim organima. 

Riječ je o predmetu koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna KM, a koji još nikada nisu pušteni u funkciju.

OGLAS

Prošlog tjedna obustavljena je i verifikacija ovih uređaja, koja je jedina mjerodavna za utvrđivanje da li su ispravni i smiju li se koristiti za liječenje oboljelih od koronavirusa. Ranije je prilikom pokušaja podjele utvrđeno da imaju sistemski kvar.

OGLAS

Istragom Tužiteljstva BiH u ovom predmetu obuhvaćeni su premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, vlasnik „Srebrene maline“ tvrtke koja je uvezla respiratore, Fikret Hodžić te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

OGLAS

Novalić, Solak i Hodžić bili su uhićeni zbog ove afere, ali je Sud BiH odbio da im odredi pritvor pa se brane sa slobode. Svi se sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu službenog položaja, a uređaji su nabavljeni bez ikakvog pokrića.

Tijekom istrage saslušane su desetine svjedoka – od Sebije Izetbegović, Jelke Milićević, Ane Bavrke, Edite Kalajdžić do Asima Sarajlića, koji je nedavno kažnjen s 3.000 KM zbog odbijanja da ustupi PIN kod svoga mobitela tužiteljima. On je u proteklih mjesec saslušavan više puta, a kako je službeno rečeno novinarima Avaza, za sada ima status svjedoka.

Krajem mjeseca, točnije 28. studenog, navršit će se točno pola godine otkako je Tužiteljstvo BiH donijelo zapovijed o proširenju istrage protiv Novalića. Osim njega, nekoliko dana ranije Tužiteljstvo BiH donijelo je zapovijed o provođenju istrage najprije protiv Hodžića i Solaka.

Po Zakonu o krivičnom postupku BiH, član 225., ako tužitelj istragu ne završi u roku od šest mjeseci od donošenja zapovijedi o provođenju istrage, on će o tome morati obavijestiti glavnog tužitelja, odnosno Kolegij tužitelja, kako bi se rok produžio.

Međutim, prema informacijama „Avaza“, Tužiteljstvo može tražiti dodatni rok i ne mora istragu okončati u ovom periodu, ali je optužnica već pri kraju. U narednim danima ugledat će svjetlo dana i biti poslana Sudu na potvrđivanje. 

Osumnjičeni Hodžić prije nekoliko dana ponovo je ispitan u Tužiteljstvu, ali na okolnosti koje se odnose na firmu “Srebrena malina” i ponovni pretres koji je urađen po nalogu ove pravosudne institucije. Tada mu je, a kako smo ranije izvještavali, oduzet mobitel, a on se cijeli postupak brani šutnjom.

Oglasi
LM