viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.10.21 @ 22:02

Ranije smo najavili kako je za četvrtak (7.10.2021. godine) zakazana redovita sjednica Općinskog vijeća koja dolazi nakon dulje stanke u radu Općinskog vijeća Vitez koje nije zasjedalo više od dva mjeseca. Posljednja sjednica održana je još 28.7.2021. godine.

Jedna od predloženih točaka dnevnoga reda je i  Prijedlog odluke o izmjeni kriterija za raspodjelu sredstava za sport iz proračuna općine Vitez.

OGLAS

Prema odluci koja će se naći pred vijećnicima za usvajanje planirano je da se Proračunska sredstva sport dijele se za sljedeće namjene:

OGLAS

1.   Sredstva za natjecanja, projekte, manifestacije i potporu (SPORT)

OGLAS

2.   Sredstva za održavanje sportskih objekata

Sredstva za sportska  natjecanja, projekte, sportske manifestacije i podršku, dijelila bi se za slijedeće namjene:

  • Raspodjela klubovima koji imaju ligaški (natjecateljski karakter)
  • Javni poziv za projekte iz sporta
  • Sportska natjecanja invalida
  • Aktivnosti sportskog saveza
  • Pričuva (sportske manifestacije, turniri, podrška uspješnim sportašima, nagrade, sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola)

Sredstva za održavanje sportskih objekata bila bi podijeljena se za slijedeće namjene:

  •  Održavanje Gradske sportske dvorane
  •  Održavanje Gradskog stadiona i dvorane sportskog saveza
  •  Održavanje dvorane Behar

U RASPODJELI BI SUDJELOVALI I POJEDINI PREDSTAVNICI KLUBOVA

U prijedlogu odluke se navodi kako prijedlog raspodjele ukupnih sredstava za  sport predlaže općinski načelnik, a usvaja Općinsko vijeće i bit će regulirano Odlukom o izvršenju proračuna za tekuću godinu. Sredstva za ligaška natjecanja sportskih klubova po postotku raspoređivat će se na temelju odluke općinskog načelnika, a koju će pripremiti povjerenstvo kojeg imenuje općinski načelnik.

U povjerenstvo se imenuje predstavnik resorne službe i četiri člana predstavnici sportskih klubova. Postotci se mogu mijenjati tijekom godine, ukoliko neki klub odustane od natjecanja ili se pojave drugi opravdani razlozi, a koje će utvrditi imenovano povjerenstvo. Sredstva će se dodjeljivati na temelju izvješća o radu i programa rada klubova, kojeg su klubovi dužni dostaviti svake godine Službi za društvene djelatnosti, zatim ostvarenih rezultata, ranga natjecanja, broja selekcija, broja aktivnih registriranih igrača, tradicije kluba i interesa građana.

DIO SREDSTAVA SE RASPOREĐUJE PUTEM JAVNOG POZIVA

Sredstva po raspisanom Javnom pozivu, za projekte iz sporta, dodjeljivat će se  na temelju dostavljenih aplikacija od strane sportskih klubova, udruga i udruženja i usvojenih kriterija za bodovanje projekata. Javni poziv će raspisivati načelnik, a provodit će ga povjerenstvo koje će imenovati načelnik.

SREDSTVA PRIČUVE RASPOREĐUJE NAČELNIK

Sredstva pričuve raspoređivat će se odlukom načelnika, na temelju ukazanih potreba i pristiglih zahtjeva pojedinaca, sportskih kolektiva, udruga i udruženja za sportske manifestacije i  turnire od interesa za općinu Vitez. Sredstva će se koristiti i kao podrška uspješnim sportašima, zatim za nagrade kao i za sportska natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola. Sredstva će se koristiti i za druge projekte koji su u funkciji unaprijeđena i razvoja sporta na području općine Vitez.

Da bi sportski klub, udruga ili udruženje iz sporta bilo predmetom raspodjele sredstava po procentima (članak 1.stavak 1.) mora proći najmanje godina dana od osnutka kluba, udruge ili udruženja. Unutar te prve godine, klub, udruga ili udruženje se može prijaviti na raspisani  natječaj za projekte  iz sporta kao i podnijeti zahtjev općinskom načelniku za sufinanciranje određenog projekta, manifestacije i sl.na temelju kojeg će načelnik donijeti odluku  o sufinanciranju, ukoliko je taj projekt, manifestacija od interesa za lokalnu zajednicu.

Sjednica Općinskog vijeća sutra pokazat će stav i volju vijećnika da na ovaj, novi način urede financiranje oblasti sporta u Vitezu za koju Općina u 2021. godini planira izdvojiti 260 000 KM.

U prvih pola godine transfer za sport iznosio je 65.389 KM a odnosi se na: transfer sportskim klubovima 52.476 KM, Sportskom savezu 2.000 KM, struja za prostoriju Sportskog saveza 3.213 KM,za turnire i potpore ostalim klubovima 7.700 KM. Transfer za održavanje sportskih objekata do 30.6.2021. godine iznosio je  50.514 KM a odnosi se na: troškove Gradske sportske dvorane 37.008 KM, održavanje dvorane Behar 3.500 KM, održavanje Gradskog stadiona 10.006 KM;

Oglasi
LM