viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 09.06.23 @ 12:15

Nogometaši i stručni stožer ”A” reprezentacije Bosne i Hercegovine nalaze se u Trening centar Nogometnog saveza BiH u Zenici gdje se pripremaju za lipanjske utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. protiv Portugala i Luksemburga. Iz bh. tabora poručuju da se ne boje nikoga i da će s tim mentalitetom uči u svaki meč, javlja Anadolija. Trener golmana Siniša Mrkobrada i veznjak Benjamin Tahirović, koji nastupa za Romu, obratili su se danas medijima uoči predstojećih utakmica. Mrkobrada je istakao da danas očekuju i golmana Ibrahima Šehića da im se pridruži te da sve ide po planu, a potom je naglasio koliko je važno da reprezentacija BiH igra dobru kolektivnu obranu.

Golmani”Svih pet napadača u reprezentaciji Portugala pripadaju svjetskom nivou i neki konkretni savjeti golmanima bi im samo skrenuli pažnju na nešto što ne mora biti ključno. Ako budemo fokusirani na kolektivnu obranu i ako nas bude dovoljno iza lopte, ja smatram da Šehić u toj situaciji može da bude junak utakmice. Smatram da se ne možemo nikada bazirati na izvedbu jednog pojedinca i na tome baziramo neki naš budući uspjeh”, kazao je Mrkobrada. Potom je ocijenio i trenutnu formu golmana reprezentacije Bosne i Hercegovine. ”Ono što Ibrahim Šehić pruža je na dosta dobrom nivou. Njegova minutaža i produženje ugovora pokazuju da su u Konyasporu zadovoljni njime, da ga povrede mimoilaze i da je on bez sumnje najbolji bh. golman. Vasilj (Nikola, op.a.) i Pirić (Kenan, op.a.) brane također standardno u svojim ekipama”, rekao je trener bh. golmana. Tahirović je izjavio da se sada svi trebaju fokusirati na mečeve protiv Portugala i Luksemburga. ”Trebamo da što bolje odigramo protiv Portugala, jer je to fantastična reprezentacija sa fantastičnim igračima. Imamo respekt prema njima ali se nikoga ne bojimo, tako ćemo uči s tim mentalitetom u meč i daćemo svi sto posto”, naglasio je Tahirović.

OGLAS

Istaknuo je da mu je svaka utakmica u karijeri važna, ali da je meč protiv Portugala sigurno poseban. ”Ova utakmica mi je po kvaliteti najteža koju sam do sada igrao. Bit će teška utakmica, ali se nikoga ne bojimo. Oni su veći favoriti, ali oni imaju i veći pritisak nego mi. Mi idemo s mentalitetom da nemamo što da izgubimo, ali idemo da damo sve od sebe”, rekao je bh. veznjak. U trećem kolu grupe ”J” kvalifikacija za EURO 2024 BiH gostuje kod Portugala 17. lipnja, a tri dana kasnije u Zenici dočekuje selekciju Luksemburga. Nakon dvije odigrane utakmice Portugal vodi s maksimalnih šest bodova u kvalifikacionoj grupi ”J” ispred Slovačke koja ima četiri boda. BiH i Island imaju po tri boda, a Luksemburg jedan. Lihtenštajn je na dnu ljestvice bez bodova.

OGLAS
Oglasi
LM