viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.04.24 @ 21:17
OGLAS

U organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u Mostaru 8. travnja 2024. godine obilježena je 19. obljetnica 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatskog vijeća obrane.

Glavnoj vojnoj svečanosti nazočili su predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH brigadni general Tomo Kolenda zajedno s generalima Oružanih snaga BiH, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, predstavnici Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, Bariša Čolak, izaslanik predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, članovi vojnodiplomatskog zbora akreditiranog u BiH, državni tajnik središnjeg državnog ureda za hrvate izvan RH Zvonko Milas, izaslanstvo NATO Stožera Sarajevo, predstavnici civilnih vlasti i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, bivši pripadnici Hrvatskog vijeća obrane te drugi gosti i uzvanici.

OGLAS

Po dolasku pred svečano postrojene ešalone u vojarni „Stanislav Baja Kraljević“, prijavak zamjeniku ministra obrane Slavenu Galiću i generalu Tomi Kolendi podnio je brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Slijedili su intoniranje himne BiH, pa minut šutnje u čast poginulih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

OGLAS

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto u svome je prigodnom obraćanju istaknula važnost gajenja tradicije Hrvatskoga vijeća obrane, kao vojnog odgovora bosanskohercegovačkih Hrvata na agresiju. „U današnjoj slobodi i demokraciji koju živimo, i u povijesti Hrvatskog naroda utkana je žrtva i život svakog našeg branitelja što svima nama treba biti uzor i istinski primjer u obavljanju kako političke tako i profesionalne dužnosti.

OGLAS

Upravo na temelju zahvalnosti i obveze prema našim braniteljima, moramo naći načina da odgovorimo na sve izazove s kojima se i danas suočavamo,“ zaključila je Krišto. O ulozi HVO-a govorili su zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH. Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić je naglasio: ,,Kada je u pitanju prošlost, želimo naglasiti da je Domovinski rat i HVO svima nama na ponos i na nama je da svjedočimo istinu o njemu. HVO je simbol hrabrosti, odlučnosti i žrtvovanja. I danas svjedočimo nečemu za što smo mi jedino odgovorni hoće li biti obilježeno i spominjano u budućnosti, u suprotnom, drugi nam neće biti krivi.

Dalje je naglasio: ,,Kada je u pitanju budućnost, želimo živjeti u društvu sa drugima, sa mnogo više poštenja, hrabrosti i uzajamne dijaloške otvorenosti uz poštivanja pojedinačnih ljudskih i kolektivnih prava svakog konstitutivnog naroda i više spremnosti na kompromis radi ostvarivanja općeg dobra.“ Pozvao je sve na očuvanje sjećanja na HVO.

Brigadir Pažin je u svome govoru podsjetio na ratnu ulogu HVO-a, kao jedinog sigurnog instrumenta hrvatskog opstanka u Bosni i Hercegovini, zajednici ravnopravnih naroda, građana i ostalih.

„Gospodo mladi časnici, dočasnici i vojnici, pripadnici 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH, neka vam primjer zajedništva, predanosti vojnoj službi, jedni drugima, herojstva i vojne operacije HVO-a, budu uzor u vašoj vojnoj karijeri. Naslijednici ste ponosnog HVO u sastavu jedinstvenih Oružanih snaga, nasljednici ste generacije koja je služila svome domu i narodu i nikad je nemojte doživjeti kao isluženom generacijom jer su riznica domovinskog iskustva i podnesene žrtve za današnju slobodu ove zemlje i svoga naroda,“ rekao je brigadir Pažin.

Na kraju svečanosti, naredniku prve klase Jakovu Čobancu dodijeljeno je priznaje za izniman doprinos ustrojavanja Arhivskog depoa Hrvatskog vijeća obrane, kao i realizaciji ostvarivanja prava i skrbi za branitelje Hrvatskog vijeća obrane.

Program svečanosti obilježavanja 19. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 32. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane, upotpunili su glazbenici: vokalna skupina „Lašvanske dive“ i glazbenice solistice: Lucija Zovko i Ilijana Budimir Trupina, kao 1. bend Vojnog orkestara Oružanih snaga BiH.

Središnja svečanost održala se poslijepodne u Mostaru, nakon svete mise u mostarskoj katedrali, uz mimohod s ratnim zastavama do Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, gdje su položeni vijenci i svijeće ispred središnjeg spomenika.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM