viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 19.05.24 @ 14:14
OGLAS

U nedjelju 19. svibnja župa Duha Svetoga u Novoj Biloj proslavila je svoj patron i 50 godina postojanja.

OGLAS

Tom prigodom misno slavlje u crkvenom dvorištu predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji 15 svećenika, među kojima je bio i župnik fra Mogomir Kikić.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić progovorio je o „dvije sretne okolnosti“ koje su okupile brojne vjernike na svetoj misi – proslava Pedesetnice i rođendana Crkve te patron i slavlje 50 godina postojanja ove vjerničke zajednice.

OGLAS

Tumačeći blagdan Duhova – Pedesetnicu, propovjednik je posvijestio kako se njime Crkva sjeća osobita blagoslova kršćanskog izlaska iz zarobljenosti u zakone ovoga svijeta i pravila vlastitih tijela u bolji svijet i život s pravilima Nebeskog kraljevstva.

OGLAS

„To je svrha današnje Pedesetnice i zahvalni Presvetomu Trojstvu za silazak Duha Svetoga, zahvaljujemo Bogu za sav život jer samo po tom Duhu jesmo Isusovi učenici i, zahvaljujući Njemu, Njegova je zajednica živa i tvori“, kazao je nadbiskup Tomo pojašnjavajući kako sve što se dobro i lijepo događa u zajednici Isusovih vjernika i vjerničkim životima i savjestima, događa se zahvaljujući Duhu Božjem. „Svaki sveti čin događa se zazivom Duhu Svetomu, svaki sakrament, i svaka sveta misa i boguugodno djelo zbiva se zazivanjem blagoslova Duha Svetoga“, objasnio je.

OGLAS

Nadalje je progovorio o osnovi Isusove poruke, a to je „mir vama“. Pojasnivši kako to najčešće nije onaj oblik mira na koji su vjernici navikli, istaknuo je kako je to „mir sa samim sobom, s vlastitom savješću, koji postoji kad nikoga nema oko tebe, samo ti i tvoj Bog“, te kako na tom miru započinje Isusov mir, iz kojeg izrasta mir s drugim ljudima i svim Božjim stvorenjima.

Osvrnuvši se na drugu obljetnicu koja se proslavlja, naglasio je kako je sve dobro što se zbilo u proteklih 50 godina u ovoj zajednici, plod djelovanja Duha Božjega. „Danas se sjećamo teškog vremena, ljudi koji su s ovog mjesta vapili Božju pomoć, medicinskog osoblja koje je činilo sve kako bi pomoglo i naših branitelja koji su, potaknuti Duhom Božjim, bili na korist ljudskih života, sloge i izgradnje pravde u ljudskom društvu“, rekao je mons. Vukšić zaključivši: „Neka dragi Bog udijeli blagoslov Duha Božjega da mi koji smo na ovoj strani života možemo biti na korist sebi, braći i sestrama i našem spasenju, a onima koji su s onu stranu života, u boljem životu, udijeli radost nebesa i neka ih nagradi za svako dobro djelo.“

Na kraju sv. mise župnik fra Mogomir zahvalio je Bogu i čestitao župljanima patron i godišnjicu. Zahvale je izrekao svećenicima koji su ispovijedali i predvodili devetnicu te onima koji su radili na uređenju crkve i materijalno pomogli proslavi godišnjice.

„Vi se 50 godina dajete za ovu župu, a danas vama župa nastoji simbolično uzvratiti“, kazao je pozvavši nazočne na zajednički objed.

Misno slavlje animirao je župni zbor pod ravnanjem prof. Josipa Popovića. Obljetnci je nazočio potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Župu Nova Bila ekipa Katoličkog tjednika posjetila je početkom 2022. te Vašoj pažnji preporučamo video reportažu koja je tom prigodom nastala, a koju možete pogledati OVDJE.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM